00:00:00

Тест по Мениджмънт за студенти

1

Кои са факторите, които не са позволили след 1978г “еснафския индивидуализъм” да стане широка основа за новата стопанска култура на сдружаване?

2

Понятието „Stakeholder”означава:

3

Hudson Bay Company се основава в Канада през:

4

Първата комерсиална корпорация в света Stora Kopparberg Mining се създава във Фалун през........г., Швеция, а официалното ѝ признаване с указ на крал Магнус Ериксон е през.......г.

5

В англосаксонския модел корпорацията се възприема като принадлежаща на собствениците (акционерите) и че, нейното управление е има една единствена цел.

6

Тhe Massachusetts Bay Company, основана за да колонизира Нова Англия, е създадена през:

7

Кой от посочените по-долу фактори не е основна слабост на управлението на българските акционерни дружества

8

За какво конкретно се отнася популярният в корпоративните среди израз “There is no one size fits all” („един размер не става за всички”)?

9

Социална готовност за сдружаване се формира от сложна система от фактори на средата и от тяхната взаимно обвързаност и взаимна зависимост.Съвременната практика използва и оценява няколко основни показатели, които имат стимулиращ ефект върху готовността за сдружаване.Кой от посочените по-долу фактори не от тях?

10

Изследвайки проблема проблема „агент – принципал” той пише:“...управляващите директори на някои компании (Joint Stock Companies), обаче са човешки същества, които трябва да управляват чуждите пари по-добре от своите и не може да се очаква, че те ще го правят със същата загрижена бдителност. Кой е авторът на тази оценка?

11

Коя е липсващата дума в текста на Иван Хайджийски?

12

Изследванията върху културните различия между АКМ и ККМ обикновено се свързват с проблема за социалната отговорност на корпорацията. Коя от посочените по-долу дейности не е сред основните й проекции върху политиката на корпорацията?

13

Кой от посочените по-долу принципи не е основен принцип на договора между принципала и агента според Milgrom,P.,J.Roberts?

14

Българските кооперации получават по-масово разпространение като сдружения за труд от българските корпорации, главно поради:

15

Социална готовност за сдружаване се формира от сложна система от фактори на средата. Кой от долу посочените не е от тях?

16

В трипартидния модел фокусът е поставен върху взаимоотношенията между три страни, а именно:

17

Кой от посочените по-долу фактори не е сред допълнителните фактори, които влошават стопанската конюнктура след Освобождението:

18

Според англосаксонския модел корпорацията се възприема като:

19

Независимо от различните идеологически причини (при протестантите трудът е бил средство за духовно спасение, а при българите – за физическо оцеляване), резултатът от “спасението чрез труда” у българските занаятчии е бил един и същ – стопанска почтеност, спазване на дадената дума, спестовност, изпълнение на работата за деня и пр. Кои са факторите, които са попречили за широкото разпространение на тези нови етични норми?

20

Коя от посочените по-долу характеристики не принадлежи на корпорацията?

21

В организационен план теорията за зависимостта от изминатия път се основава върху следните тези:

22

Теорията за представителството позволява да бъдат дефинирани основните конфликти в корпорацията, а именно:

23

Първото българско акционерно дружество „Провидение” се създава в Цариград с управители Петър А. Попов, Илия В.Дюкмеджиев и Я.и П.Карадончови през:

24

Най-старата американска корпорация – The President and Fellows of Harvard College, днес известна повече като Harvard University, е създадена през:

25

Коя от долу посочените по-долу групи емоции не принадлежи на класификацията на Адам Смит?

26

Уйлямсън основава своя анализ като използва три основни твърдения.Кое от посочените по-долу не сред тях?

27

Най-старата некомерсиална корпорация е Орденът на Св.Бенедикт (The Benedictine Order of the Catholic Church), основан през:

28

Коя от описаните по-долу характеристики не е вярна за корпоративната собственост?

29

Теорията за представителството позволява да бъдат дефинирани основните конфликти в корпорацията.Кой от посочените по-долу конфликти не е такъв?

30

Кой от посочените по-долу фактори няма особено важно значение за развитието на българското стопанство след Освобождението

31

Измерването на икономическата свобода се извършва посредством Индекса на световната икономическа свобода (ИСИС), който се съставя ежегодно от Института „Фрейзър” Индексът има следната структура:

32

Сдруженията се създават от индивидите при различни поводи и причини (политически, икономически, военни и пр.), но винаги и само тогава, когато те (отделните индивиди):

33

Кое от долуописаните твърдения не се вписва в основната идея заложена в континенталния корпоративен модел?

34

Насочването на вниманието към опасността от морален конфликт между акционерите и мениджърите на корпорацията от М.Йенсън и У.Меклинг се оказва изключително плодотворна област на последващи научни и практически изследвания, които могат да бъдат дефинирани в три основни направления:

35

Dutch East India Company, колонизираща Индия се създава през:

Резултати от теста

Верни ( от общо въпроса)
Грешни ( грешни и без отговор)
Време