Други

Прогресивна мускулна дистрофия

Прогресивна мускулна дистрофия
(0 от 0 гласували)

Прогресивна мускулна дистрофия /БОЛЕСТ НА ДЮШЕН/


Прогресивната мускулна дистрофия представлява наследствена болест, която се предава от майката. От всички видове мускулни дистрофии тя е най-тежката и най-разпространената.
Заболяването се проявява още в ранна възраст. Децата прохождат по-късно и са вяли. Постепенно до към 4-годишна възраст се развива характерна патешка походка, наклоняваща се последователно вляво и вдясно. Мускулите на подбедрениците се уголемяват и стават по-плътни, но тонусът им е понижен. Мускулните рефлекси се понижават или изчезват. Двигателната мускулна маса е намалена. Увеличението на обема на засегнатата мускулатура се дължи на разрастването на фиброзна тъкан всред мускулилите. Към 16-18-годишна възраст болните са напълно обездвижени.
Обикновено заболелите умират от усложнения - пневмония, дихателна и сърдечна недостатъчност. В около половината от случаите болестта протича с умствено изоставане.
Прогнозата е неблагоприятна.
Профилак тиката се състои в диспансеризиране на всички жени, родили деца с прогресивна мускулна дистрофия. Такива жени подлежат на изследване в медико-генетична консултация с оглед на изясняване на прогноза за следващи раждания.


Миотична дистрофия
Миотичната дистрофия представлява наследствено заболяване, което най-често се предава от майката. То се характеризира с постепенно намаляване на мускулната сила и на обема на мускулите. В повечето случаи болестта започва между 20 и 40-годишна възраст с постепенно развитие на мускулна атрофия /намален обем на различни мускулни групи на лицето, шията, крайниците/, ранна поява на катаракта. По-рядко детето се ражда с развито вътреутробно заболяване /с пареза и обездвижване на лицеви мускули и невъзможност за сучене/. В такива случаи са налице понижени рефлекси. Към 8-10-годишна възраст мускулната атрофия е силно изявена, налице е сърдечна недостатъчност, а повечето болни деца са с умствено изоставане.
Ефективно лечение няма. Прилагат се общо укрепващи средства - витамини, анаболни стероиди, дифемин и други.
Профилактиката се състои в издирване на майките на заболелите деца и насочването им към медико-генетична консултация за съставяне на генетичен профил и изясняване на прогноза за следващите раждания.

Прогресивна мускулна дистрофия

Коментари