Дадени са 20 и 30% разтвор на глюкоза. Oбяснете кой от 2-та разтвора ще кипи при по-висока температу 1

Въпрос

Дадени са 20 и 30% разтвор на глюкоза. Oбяснете кой от 2-та разтвора ще кипи при по-висока температура и защо? Кой от 2-та разтвора ще замръзне при по-висока температура и защо?
  • Химия

Отговор

Разтворът на глюкоза, който съдържа по-голям процент глюкоза (това е 30% разтвор), ще кипи при по-висока температура и ще замръзне при по-висока температура. Причината за това е, че добавянето на растворимо вещество към вода променя температурата, при която водата кипи и замръзва. Това е известно като ефект на кипене и замръзване, и се дължи на факта, че добавените частици на веществото пречат на водните молекули да формират лед (в случая на замръзване) или да преминат в парен етап (в случая на кипене). Така че, когато добавяте глюкоза към вода, ви се налага да охладите разтвора до по-ниска температура, отколкото чистата вода, за да замръзне. Също така трябва да го загреете до по-висока температура, отколкото чистата вода, за да започне да кипи. И колкото повече глюкоза добавяте, толкова повече трябва да промените температурата. Затова 30% разтвор на глюкоза ще замръзва и ще кипи при по-високи температури от 20% разтвор на глюкоза.