Клуб 27

Клуб 27

Добавен от

12 Mar 2013

(1 рейтинга)

Те носят новия хедонизъм. Творят като илюминати и карат света да подозира, че сред продуцентските договори държат и фаустовско споразумение с Дявола. Но наистина ли Луцифер е купил младостта им? Или смъртта е просто симптом на техния гений.

Приживе Якоб Бьоме, един от представителите на съвременния мистицизъм, нарича числото 27 „числото на смъртта“. 27 (2 + 7 = 9) е символ на края на цикъла. Според Нострадамус войната, бодена от Антихриста, е започнала през 1999 г. и ще продължи 27 години. Числото 27 е използвано шест пъти в Библията. Но да помислим реално - 27 са и грамовете захар в редбула... Ако няма нищо феноменално в числото 27, значи няма никаква връзка между членовете на „Клуб 27“. И следователно смъртта на Голямата петорка - Джонсън, Джоунс, Джими, Джанис и Джим не е била предизвестена. Вярно е, Хендрикс, Джоплин и Морисьн се познават и умират в рамките на 10 месеца. Джоунс и Морисън умираш на една и съща дата... през две години, а Морисьн и Хендрикс свирят на една сцена в „Сийн Клъб“, Ню Йорк... Но какво от това? Само Дяволът знае какво.

Hello, Satan, I believe it’s time to go

- Луцифер, ти основа „Клуб 27“ през 1938 г. с първото убийство в шоубизнеса. Блус легендата Робърт Лирой Джонсън е отровен със стрихнин в уискито по време на изпълнение. Неговата смърт повдига въпроси. Откъде този човек се сдобива с тайнственото си фалцетно пеене? И дали е просто късметлия в многодетното семейство на събирачи на памук в Тенеси?

- Не съм ли велик изкусител? След като първата му жена и детето му умряха при раждането, Джонсън надяна халката отново, но бракът бързо му омръзна. Едничката му страст беше дрънкането на китара и това да попива каквото може от блусмените Айк Цимерман и Еди Джеймс. Знаеш ли как си го спомня Еди? (Смее се) Като момче, което постоянно се навърта наоколо и отчаяно се опитва да го измитира. Аз

просто му помогнах да бъде уникален.

- Но как? Говори се, че след като изчезнал от Робинзънвил за няколко месеца, Джонсън се върнал с чудотворна техника на свирене. Започнал да обикаля из страната, но щом някой се загледал в китарата му, веднага прекъсвал и напускал помещенито. Една вечер той чул гласа ти. Как му уреждаш среща в полунощ на кръстопът до плантацията Докъри. Щом сте се срещнали, ти си взел китарата от ръцете му, настроил си му я и си му я върнал. След тази нощ Робърт се сдобил с дарбата да свири най-невероятния блус и от посредствен китарист се превърнал в откривателя на един от най-ранните стилове - делта блус.

-  Звучи ми доста пснштереою от онази глупава ваша теория, че е репетирал по гробищата през ноицта, само че не в моя­та компания, а в тази на Цимерман. Представи си ги само как седят и дрънкат върху надгробните плочи просто защото е по-тихо и никой не може да ги обезпокои. (Смее се.)

-  Значи Еди е прав за онова, че Робърт бил преследван от

видения, свързани с теб. Hellhound on My Trail и Me and the Devil са само две от обищо шестте песни, в които блусменът описва срещите си с теб. В последната той пее Hello, Satan, I believe it’s time to go...

- Надявам се да не сте толкова тъпи и да не вярвате, че е отровен от нечий ревнив съпруг. В различните градове Роб използваше различни имена. Умееше да изчезва. Затова и жените, с които общуваше, трудно можеха да го напсуват заедно.

- На мен ревността ми се струва добър мотив. Кой друг, ако не някой ревнивец, ще иска да му причини няколко мъчителни дни, в които говори брътвежи, докато пяна излиза от устата му?

- Не знам, кой друг? Църквата? О, да, църквата май не слушаше блус? През 30-те блусът е определян като моята музика! Тя проповядва пиенето, хазарта, дрогата, сладострастието и освен това е мишена за пасторите от Юга, които я анатемосват с проповеди! Пусни им госпъл и ги сложи да I нанкат... За тях това е по-безопасната алтернатива.

Джанис Джоплин, малко преди да остане "вечно млада"

„Обаждам се да кажа, че съм мъртъв“

- Луцифер, помниш ли 3 юли 1969 г., 2 след полунощ?

- Студиото на „Ролинг Стоунс“, два дни преди концерта им в Хайд Парк Телефонът звънна. Точно година пред това, на същото място и по същото време на нощта, Брайън се обади на колегите си и им каза, че е мъртъв. Този път обаче не беше бъзик. (Смее се.) Кръстникът на „Ролинг Стоунс“, най-големи­ят скандалджия на групата беше умрял! Каква новина!

- Ти ли направи така, че през последната година от живота си той да ходи като клошар - с износено сако от велур, оранжеви панталони и шапка с перо?

- Не, аз го направих велик. Знаеш ли какво попита Кийт Ричардс, когато за пръв път го чу да свири? „Кой е другият, който свири с него?“. Този идиот Кийт не можеше да повярва, че Брайън е единственият с китара в ръце в стаята. Просто това копеле свиреше дяволски добре!

- Мик и Кийт ежедневно го уговарят да се вземе в ръце и да спре да се разбива с колата във витрините на магазините.

- Да, но пък Брайън ги поставяше на място! „Не се заяждай­те, музиката за мен е преди всичко!“

- Намират го мъртъв в басейна в имението му извън Лондон, в Съсекс, напълно облечен. Смъртта на Джоунс се случва три седмици след като певецът напуска бандата, а най-известната версия е, че е убит от ментора си Франк Торогуд. Защо Франк умира през 1993 г. почти веднага след като прави самопризнания?

- Случва се и на най-добрите. Точка 11 от пакта с мен: клетва със специален обред - обещание тайната да бъде опазена. Свидетелите са мъртви, защото не могат да си затворят устите.

- А защо показанията на приятелката му Ана Волин и на другата очебидка, Джанет Лоусън, се разминават за това дали е изваден жив или мъртъв от басейна?

- Едната от тях лъже. Вероятно онази, която е чукал по­следно.

- Коя, Ана? Все пак ти сигурно се радваш, че за своите 27 години Брайън има общо 6 деца, две от които са дадени за осиновяване. Той не живее с нито един от наследниците си, което... вероятно е грях. Това не е ли точно по твоя вкус?

- Да, но Брайън не спази Точка 8 от пакта с мен - обещанието да посвети децата си на Дявола.

- Добре, а има ли някакъв смисъл в това, че Хендрикс (номер 3) му посвещава песен по телевизията, а Джим Морисьн (номер 5) пише ода за него? Защото след това и двамата прекрачват прага на „Клуб 27“.

- Колкото смисъл има и в това, че редбулът съдържа 27 грама захар. С други думи - да.

Джими Хендрикс, във всекидневната на лондонското си жилище, 1968 г.

„Аз отдавна съм мъртъв“ и „Ще се задавя с гроздовете на шева“

-  Знаеш ли, че две седмици преди смъртта си, след второто парче, което изсвирва на сцената в Орхус, Джими Хендрикс поглежда към тълпата и казва: „Аз отдавна съм мъртъв“?

-  Да, всъщност го казах аз. А ти знаеш ли, че Хендрикс е роден като Джон? Прекръстиха го на Джеймс - Джими - в памет на починалия брат на баща му. Точка 2 от пакта с мен - прекръщаване в името на Дявола, което анулира предишното име.

- Окей... Джон, или Джими, умира на 18 септември 1970 г. в лондонски хотел, след като е погълнал приспивателни и обилно количество вино. 39 години по-късно един британски вестник за пръв път изказва друга версия за смъртта му - че е бил убит от своя мениджър Майкъл Джефри заради двата милиона от застраховката му „Живот“, на която Майкъл бил бенефициент. Какво ще кажеш за това?

-  Оставете го тоя Майкъл на мира. Той срещна смъртта си три години по-късно в самолетна катастрофа. По-добре помисли кое беше най-голямото изкушение на Джими? Ел Ес Ди-mo, което го караше да свири на китара със зъби, или собственото му его, погалено от представителите на Чер­ните пантери - радикалната организация, която се бори за правата на афроамериканците. Онези симпатяги се деряха на концертите му и му се кланяха като на бог. Подкокоросваха го. Хендрикс намекваше за въоръжена борба с правителството. А как се забавлявах, когато направи онова протестно изпълнение на химна на Щатите! Беше на Удсток

-  Прав си. Черните пантери са една от мишените на ЦРУ по онова време. Тогавашният президент Ричард Никсън и шефът на ЦРУ Ричард Хелмс стартират операция „Хаос“ - секретен проект,  който цели да тушира "рискови" органицации и непослуиши влиятелни личности. Пък и името на Хендрикс присъства в разсекретени документи на фБР като потенциална опасност ...Ти си Черните пантери, признай си.

-  Стига с тия пантери. Любимото ми превъплъщение  е  женско.

-  Тогава кажи за приятелката му Данеман, бившаташ немска

-  И художничка! Беше ми длъжница за тази дарба.

-  В последните си часове Хеидрикс е с нея. Тя разказва на полицията, че вечерта преди смъртта му двамата били на парти после се прибрали в лондонския хотел "Самарканд" взели приспивателни с малко вино и си легнали. На сутринта не успяла да го събуди и повикала линейка. Медицинският екпи го откграл в спешното, а Moника тръгнала с тях преди да й кажат, че е мъртав! Защо по-късно разказите на германката се променят, а ченгетата не правят нищо, за да изяснят нещата.

- Е, онова, другото гадже на Хендрикс, как беше, Кати Ечингам, и малоумният й биограф Стив Роби направиха достатъчно... Нали издириха лекарите, оказали първа помощ на Джими? Нещастници! Казали, че Моника не била с приятеля си нито в хотелската стая, нито в болницата.

- Беше ли там Моника?

- Разбира се!

- Но според експертизата дробобете на Джими са били пълни с огромно количество червено вино, сякаш някой просто го е налял в гърлото му. А в стомаха му пък са открити 9 приспивателни...

-  Дяволът никога не спи. Защо да не е пукнал от само себе си? Кажи ми, ако тръгнеш да се самоубиваш или да убиваш някого, би ли го направила само с 9 приспивателни?

-  Сигурно не. И все пак съвпадение ли е, че няколко дни след смъртта на Джими трябвало да почнат съдебни дела за финансови измами срещу дългогодишния му мениджър Майкъл Джефри?

-  Ще ти кажа как Хендрикс се запозна с Джефри. Покрай ангажиментите си с "Анимълс", чийто басист Час Чандлър с моя помощ откри таланта на Хендрикс в един наакан клуб в Ню Йорк. Преди да влезе в музикалния бизнес, Джефри работеше за американското разузнаване. Познаваше много хора и лесно уреждаше турнета и бизнес срещи на Хендрикс, докато той само се друсаше.

1968 г. Джими Хендрикс се излежава в хотелската си стая в Ню Йорк 

- Това е манипулация. Скапвал го е от пътувания и всеки път, когато Джими е загазвал, Джефри се е появявал като ангел и го е измъквал от кашите, в които самият той го е забърквал! Нима не го е карал да пренася наркотици, докато накрая все пак го хващат на летището в Торонто с хероин в багажа?

-  Това ли било? Ако не беше Джефри, Джими щеше  да е никой. Точно Майкъл му плати гаранцията от 10 000 долара. Пък и Джими имаме нужда от баща. Дори на 27 той още страдаше от развода на родителите си и смъртта на майка си!

- Но освен спокойствие внезапната смърт на Джими би донесла на Майкъл и два милиона долара обезщетение от застраховката, нали така? Знаеш ли, че на погребението на Хендрикс мениджърът се държи гузно, а скоро след това загатва за намесата си в събитията от 18 септември? Прави го в личен разговор с джаз продуцента Алън Дъглас.

-  Но не казва нищо повече, нали?

- Да, защото ти правиш както обикновено! Джефри не проговаря повече до 1973 г., когато умира в самолетна катастрофа. Двете любовници преди смъртта на Джими също млъкват.

- Така ли? Прелестната проститутка Девън Уилсьн, с която спеше малко преди да умре? Наистина ли е паднала от осмия етаж на хотела си? Господи!

-  Случайно, нали? Както загива и Моника Данеман. Само година след като излиза книгата й „Вътрешният свят на Джим и Хендрикс“ и ден след като обявява, че те разкрие нови подробности за смъртта му. Задушил си я в изгорелите газове от колата й.

-  Не, феновете на Джими го направиха. Не спираха да я обвиняват и тя се самоуби.

- Свидетелите са мъртви, ти го каза. А репликата на Джими „Ще се задавя с гроздовете на гнева“, произнесена в документалния филм Rainbow Bridge, е пророческа. Само че не защото е повърнал вино в съня си и се е задушил. Гроздовете на гнева нямат нищо общо с виното.

-  Точно така, Джими знаеше, че ще умре на 27. Предупредих го още при 26-ия му парашутен скок, когато си счупи глезена. Освен това астрологията беше едно от любимите му хобита и няколко пъти казваше, че след като е роден на 27 ноември, очаква да умре на 27 години. Така че не разбирам защо откачи, когато по време на почивка в Мароко стара врачка с колода таро обърна картата на смъртта пред него. Дори няколко седмици преди да умре, Джими каза пред датски журналист следното: „Не съм сигурен, че ще доживея до 28. Чувствам, че няма какво повече да дам на музиката“. Но, замисли се, какво щеше да прави Джими, ако беше жив в момента? Ако не беше сключил сделка с мен? Дали порно гигантът „Вивид“ щеше да продава така добре архивното видео, в което Джими спи с две брюнетки? Светът нямаше да се интересува! Нито от музиката му, нишо от отливките на пениса му, които онази скулпторка и майка на всички „групита“, Синтия Олбритън, направи.

"Дорс" и Джим Морисън

„Живей бързо, умри млад, бъди красив труп!“

- Разкажи ми за Джанис Джоплин. Не ти ли допадаше малката бунтарка на 60-те?

- Тъкмо обратното! Не е ли велико това нейно изказване: „Ще купонясвам, докато съм на тази земя. Ще си взема всичко днес и сега!“? Ето затова я обичам. Защо вие, хората, изрязахте най-гениалното й изпълнение на фестивала в Удсток през август 1969-а?

- Защото се надрусва с хероин зад сцената. А дозата й на сутринта на 4 октомври 1970г. вече е била летална. Джанис е намерена в хотел „Лендмарк“ В Холивуд. Мъртва. И това се случва точно 18 дни след смъртта на Хендрикс.

 Забавно, нали? Но не повече от онези 2500 долара, дето Джанис определи в завещанието си за погребален купон, на който да раздават шоколадови кексчета с хашиш! Прахът й, разпръснат над Тихия океан, още разнася мириса на шоколад.

- Ако 27-те грама захар в редбула не са случайни, значи не е случайно и това, че Джанис е спала с Джим Морисън, който умира 9 месеца по-късно - на 3 юли 1971 г.

- Не е. В „Клуб 27“ смъртта се предава по полов път.

- Намерен е мъртъв във ваната на парижкия апартамент,  където от четири месеца живеел с дългогодишната си приятелка Памела Корсън. Това е бурна любовна връзка.

- Страст и плътско желание! Като желанието на Джим  към хероина. Ех, този Джим. Смъркаше го като кокаин, защото изпитваше ужас от игли.

- Да. И след като го открили в безсъзнание в нощния клуб на  Сам Бърнет с кръвоизлив от носа, Бърнет накарал двама наркопласьори да го отнесат у тях. В апартамента му го метнали във ваната с надеждата, че ще дойде на себе си, но...

- Как да дойде на себе си, като твърди, че не е бил роден? Сещаш ли се... „Всъщност не помня да съм бил роден, трябва да се е случило през едно от припаданията ми.“ (Смее се.) Джим беше бохем и аз го приветствах за това. Одобрявах и вкуса му към по-пълничките тийнейджърки. Също и това, че пее за секс, лудост и смърт, защото то опияняваше младите и именно то донесе договор на „Дорс“ с „Електра Рекърдс“. Джим беше поет, а гордостта беше любимият му грях. Всъщност гордостта е единственият грях, за който Дяволът няма да те накара да се чувстваш виновен.

- Заради гордостта Брайън Джоунс приживе не харесва особено Морисън. Смята, че парадира с това, че е рок звезда. Въпросът е защо му позволи да е постоянно дрогиран на сцената, а понякога и чисто гол на нея?

- Точка 5 от пакта с мен - принасяне на частица от дрехата (или цялата) като знак на почит към Дявола. Работата е там, че според Джим наркотиците бяха облог с ума му. Рано или късно щеше да загуби.

- След завръщането си в Америка Памела Корсън дава противоречиви показания за нощта, в която Морисън умира. Често обвинява и себе си за неговата смърт. Интересен факт е, че самата Памела Корсън умира по същия начин, от свръхдоза хероин, три години по-късно. Също на 27.

- Ставаш досадна.

- Защо не беше направена официална аутопсия на Джим?

- Защото вие обожавате загадките. Липсата на аутопсия отваря врата за всякакви догадки, Включително версията, че е бил убит. А и кажи ми, кяк да направиш аутопсия на младостта?

Брайън Джоунс заедно с Мик Джагър и Бил Уаймън

„По-добре да изгориш, отколкото да тлееш!“

-  Знаеш ли какво е това, Луцнфер?

-  Да, част от прощалното писмо на Кърт Кобейн, преди да се самоубие.

-  Или преди да бъде убит.

-  Хайде сега, той умираше да влезе в клуба. Даже скоро след смъртта му мама Уенди 0’Конър каза; „Сега е мъртъв, стана член на онзи глупав клуб. Казах му да не близа в този глупав клуб!“. (Смее се.)

-  Според някои тя не е имала предвид „Клуб 27“, а поредицата от самоубийства в рода им.

-  Сестра му пък твърди, че той винаги е искал да се присъедини към „Клуб 27“. Кажи ми, ти не би ли си теглила куршума, ако майка ти е сервитьорка, а баща ши поправя коли? Не би ли подписала договор с мен, за да излезеш от най-бедния квартал в Абърдийн, щата Вашингтон, и от тесните стени вкъщи, на които пише: „Мразя мама, мразя татко, татко мрази мама, мама мрази татко“?! Точка 4 от пакта с мен - отричане от кръстника и кръстницата и получаване на нови покровители. Аз бях неговото спасение, а не будизмът, по който се увлече за кратко. Точка 11 от пакта с мен - отричане от християнското учение. He създадох тези гении, за да тренират йога. Мисията им беше да еротизират страданието. Да правят изкуство от болката. Те тихо осъзнаваха достолепната трудност ga продължат да стоят тук и сега.

-  Ти ли изпрати служителя от „Века Електрик“, който го намира мъртъв в дома му в Лейк Вашингтон на 8 април 1994 г.?

-  Аз му дадох право на избор. И ловджийската пушка, открита до тялото му, е доказателството за това.

-  Това не е даване на избор. Ти си го заблудил. Няколко изследователи отбелязваш, че през детските си години Кобейн погрешно вярвал, че в Голямата петорка всички са умрели от собствената си ръка. След като всъщност самоубийците преди него са само двама - Пийт Хам от „Бадфингър“, който се обесва през 1975-а, и руснакът Александър Балашов, който скача от деветия етаж в Санкт Петербург през 1988-а. Убил си самоубийците, като си им гарантирал безсмъртие и вечна младост...

-  Момент! Безсмъртие - да, не и вечна младост. Ако копне­еха за вечна младост, щяха да смъркат не хероин, а ботокс, или да плуват около скалата Петра и да я обикалят по три пъти - нали и такава легенда си имате. (Смее се.) Тяхната цел винаги е била смъртта. Искам да кажа, че те се подписаха и под Точка 7 от пакта с мен - включване на името на посветения в Книгата на смъртта.

-  А защо оставяш следи? Като извратен пъзел е. Имам предвид, че Кобейн е женен за Кортни Лав, която като петгодишна лъсва на обложката на албума „Аоксомоксоа" на „Грейтфул Дед“. На въпросната снимка Кортни е с Рон Маккернан, който се присъединява към „Клуб 27“ през 1973а

-  Да, и има още. По бреме на кариерата си Лав увещава Кристен Пфаф да свири в гръндж бандата „Хоул“ и не спира да я преследва, докато Пфаф също не отваря вратата на „Клуб 27“... По-интересно е.

 

Кърт Кобейн

„Ако умра утре, ще бъда щастливо момиче!“

-  Този път ще изпреваря въпроса ти! (Смее се.) Тя е любимката ми, с нея жените в „Клуб 27“ станаха общо девет. На 10 години основа рап групата „Суийт ен Сауър“ с оная откачалка Джулиет Ашби. На 14 я изключиха от училище заради обецата на носа. На 16 взе да вижда „черните облаци“ над себе си и отвори първата опаковка антидепресанти. Ако не бях аз, Back to Black нямаше да е най-продаваният албум за 2007 г.! Ако не я бях срещнал с онзи наркоман Блейк Фийлдър-Сивил в онази кръчма в Камдън...

-  Той й се представя за асистент-режисьор на музикални клипове и й съсипва живота.

-  Това си е твое мнение, факт е, че след смъртта й той й направи най-добрия комплимент,: „Тя е по-добра в секса, отколкото в пеенето“.

-  Да, и понеже я обича до гроб, година след запознанството им Блейк се връща при старата си приятелка.

-  А как иначе тя да изпадне в депресия и да направи една от десетте най-добри песни да 2007-а - Rehab?

Ейми Лайнхаус

-  Ти си луд, та тя отмени концертите си, защото се пре­пъваше на сцената и си инжектираше наркотици между пръстите на краката.

- Love Is a Losing Game. Защо я заклеймявахте, докато беше жива? Защото си забрави текста и се изплю върху публиката? Невероятни сте... Сега жалете по нея.

-  Смяташ, че това е изкуство?

-  Абсолютно. Изкуството е унищожение. Как мислиш, защо в пещерите са рисували само онова, което са искали да пожертват? Нищо не може да унищожи това, което вече е унищожено. За гениалните смъртта стаба видима и преодолима и никаква естетическа или идеологическа бариера не е в състояние да ги спре. Ейми също знаеше, че ще умре. През последните седмици от живота си тя издири много изгубени приятели и се сбогува с тях.

-  Накрая онази американка ще се окаже права...

-  Каква американка?

- Има статии за нея. Дето получила висок ранг в сатанизма и започнала да присъства на специални церемонии в разни звукозаписни студиа на територията на САЩ. Та в тези студиа музикантите записвали кодирани сатанински послания върху рок парчетата. Само че текстът бил зашифрован, така че се налагало обрат но прослушване и...

-  Знам я тая женица. Викат й Лиса. Препоръчва на феновете да прочетат оная драсканица на Джеф Годуин „Ученици на дявола. Истината за рока“ и да чуят Stairway to Heaven на обратно... По-добре му чуй фамилията на този смешник Годуин. Пълен нещастник.

 

Из сп. "L'europeo"

автор:Катерина Шейтанова

Клуб 27

Коментари