Въпросите, които ще видиш в теста:

 1. Прочетете внимателно текста и отговорете на въпросите от 1 до 8 включително:

  Известната детска игра Лего празнува своя половинвековен юбилей в края на януари 1982 г Историята на Лего всъщност започва още през 1932 г, когато датският дърводелец Оле Кирк Кристенсен основава малка фабрика за дървени играчки в градчето Билунд, Южна Дания. Името на компанията му е комбинация от датските думи LEg и GOdt, в превод "играй добре". По-късно Кристенсен се насочва към пластмасата като идеален материал за играчките си. Той купува първата машина за изливане на пластмаса в Дания и през 1949 г се появява първият прототип на пластмасовите съединяващи се кубчета. На 28.01.1958 г се патентова познатата ни и запазена до днес форма на сглобяващите се кубчета. През 1968 г отваря врати и първият парк Леголанд в Дания. В последните десетина години Лего закупи правото да създава играчки по филмови поредици като "Хари Потър" и "Междузвездни игри" и на свой ред сложи началото на няколко анимационни филма, компютърни и конзолни игри. В края на миналото хилядолетие Лего бе обявен от американското списание "US Fortune" и Британска Асоциация на Търговията с играчки за "Играчка на Хилядолетието" основно заради това, че развива творческото мислене на децата и възрастните. News.bg Кое твърдение е вярно за целта на текста?

 2. На колко години е Лего през 2012 г?

 3. Как е образувано името на Лего?

 4. Каква е високата цел на играта?

 5. Какви са уменията, които Лего развива?

 6. В кой ред има думи антоними?

 7. В кой ред всички думи са сродни?

 8. В кое от изреченията личното местоимение ТИ заема мястото на подлога?

 9. Какви еднородни части са отделени със запетаите в изречението? Парите, богатството, съкровищата са основна цел за алчните хора.

 10. В кой ред предлогът е написан погрешно?

Тест по БЕЛ за 5-ти клас, класна работа №2

Тест по Български език и литература за пети клас, базиран на учебниците по български език (на Милена Васева) и литература. Съдържа 18 въпроса, всеки от които има само един верен отговор.

Информация и рейтинг

Дата: 2016-10-04 16:41:07
Предмет: Български език
Предназначен за: Ученици от 5 клас
Въпроси: 18 въпр.
Сподели:

Публикуван от

admin