Тест по български език и литература

Тестът Ви дава възможност да получите обективна оценка за Вашите познаия по български език и литература. Поради електронния му вариант в него са включени само въпросите от затворен тип.

Информация и рейтинг

Дата: 2021-07-02 12:18:44
Предмет: Български език
Предназначен за: Ученици от 12 клас
Въпроси: 28 въпр.
Сподели:

Публикуван от

admin

Въпросите, които ще видиш в теста:

  1.  

    Прочетете текста и отговорете на въпроси от 1. до 6. включително. 

     

       Величествената катедрала от ХІІ в. в град Шартър – Северна Франция, все още представлява загадка. Малцина от посетителите остават равнодушни към особената атмосфера, която я обгръща. Защото „Нотр Дам” крие огромна тайна, тя е уравнение с много неизвестни под формата на каменни блокове и витражи, изработени с такова ненадминато майсторство, че дори днес, повече от 800 години след построяването й, нейната красота все още поразява посетителите. Ревностните християни продължават да ходят там на богослужения, а архитекти и историци се опитват да разбулят тайните й. Строежът започнал след пожар през 1194, но мястото, на което се издига „Нотр Дам”, и преди това било предназначено за духовни цели. Тъй като смятали, че могат да използват енергията на Земята, древните строители издигнали долмен (съоръжение от 2-3 яки, необработени камъка, върху които е положен един плосък валун). Смятало се, че всеки, който влезе в камерата на долмена, щял да получи нов живот благодарение на естествената мощ на Земята. Постепенно мястото, на което имало и кладенец, и могила, започнало да се почита като свещено. […] „Нотр Дам” е като изследване върху символизма. Покривът над нефа (най-голямата средна част на храма) и абсидата (олтарната част на храма) образува обърнат към небето кръст, а двете кули се издигат като Божиите пръсти. Проектът на катедралата вероятно е съобразен със „златното сечение” 1:1,618. Разстоянията между колоните, дължините на нефа, трансептите и мястото на хора са кратни на това число. […] Интериорът въздейства даже физически: поклонниците, достигнали Великата западна порта, откривали, че стоят по-изправени и с вдигнати глави. Вътрешността на катедралата, изглежда, влияе върху тялото, сякаш за да го подготви за тайнствената земна енергия, излъчвана отдолу, и Божията благодат отгоре. („Планета на чудеса и загадки”)

     

    Предметът на общуването в текста е:

  2. Сферата на общуване, за която е предназначен текстът, е:

  3. Кое твърдение е вярно според текста?

  4. Как е осъществена връзката между първото и второто изречение в текста?

  5. Кое от твърденията определя вярно функциите на отделните абзаци в текста?

  6. С кое от предложенията НЕ може да се довърши изречението: Монументалната католическа катедрала „Нотр Дам” се извисява в небето над малък град и …………………………………………..

  7. При коя от двойките думи отношението е същото като при посочената двойка работник - работодател?

  8. В кой ред думите НЕ са антоними?

  9. В кой ред думите НЕ са синоними?

  10. Кое от изброените наименования е изписано НЕПРАВИЛНО?