Общ тест - Български език и литература

Тестът е подходящ за ученици от 11. и 12. клас и е полезен при подготовка за класни работи, изходни нива, дори и за зрелостните изпити. Състои се от 30 въпроса от затворен тип.

Информация и рейтинг

Дата: 2021-06-29 23:23:55
Предмет: Български език
Предназначен за: Ученици от 12 клас
Въпроси: 29 въпр.
Сподели:

Публикуван от

admin

Въпросите, които ще видиш в теста:

  1.  

    Прочетете текста и отговорете на въпроси от 1. до 5. включително. 

     

       Думите малцина и неколцина са определени от граматичните ни ръководства като местоимения. Първата дума се отнася за ограничен брой мъже или за мъже и жени, а втората се отнася за няколко души. Така че и двете местоимения имат в семантиката си (смисъла си) представата за хора и няма никаква нужда да се обременява фразата с това допълнително уточнение. А така е станало в коментар по БИ ТИ ВИ за авторали „Зона Спорт”: „Има неколцина хора, които участват ...”. А в превода на филм по БНТ се говори: „Благодарение на усилията на неколцина души ...”. И в двата случая се създава словно излишество. 

        Съвършено несвойствено, думата малцина се съчетава със съществителното име гробища: „Българското военно гробище е едно от малцината оцелели гробища в ...”. В словосъчетанието пък „малцина пъти” се нарушава изискването местоимението за малък брой да се свързва с хора. Нещо подобно наблюдаваме и в израза: „Малцина китайски лечителки владеят тайната на дълголетието ...”. Тук е нарушено ограничението, че думата малцина не би могла да се свързва само с хора от женски пол. „Мнозина са звани, но малцина са призвани” е казал академик Балан. Така че внимателно с употребата на тези думи. За да не влизаме в групата на самозваните.    (Проф. д-р Стефан Брезински)

     

    Текстът е откъс от:

  2. Темата на текста е:

  3. Кое твърдение е вярно според текста:

  4. Думите на академик Балан определяме като:

  5. Текстът е предназначен за:

  6. При коя от двойките думи отношението е същото както при двойката епилог – творба:

  7. В кой ред думите са синоними:

  8. Кое от изброените наименования е написано правилно:

  9. В кой от редовете всички думи са написани правилно:

  10. В кой от следните редове НЕ е допусната грешка: