Примерен вариант за ДЗИ - български език и литература 2010г.

Този примерен тест по български език, отговарящ на изискванията на МОН за примерен вариант за ДЗИ, има за цел да оцени и помогне при самоподготовката на зрелостниците за предстоящите матури. Включени са само въпросите с избираем отговор.

Информация и рейтинг

Дата: 2021-06-29 23:03:49
Предмет: Български език
Предназначен за: Ученици от 12 клас
Въпроси: 13 въпр.
Сподели:

Публикуван от

admin

Въпросите, които ще видиш в теста:

  1. В кой ред отношението между двойката думи е различно от отношението в другите двойки?

  2. В кой ред изразите НЕ са синоними?

  3. В кой ред фразеологичното словосъчетание е различно по смисъл от останалите?

  4. В кой ред фразеологичните словосъчетания НЕ са синоними?

  5. Коя от изброените творби е разказ?

  6.  Лирика се отнася към елегия така, както проза към:

  7. В кой ред НЯМА излишно понятие?

  8.  

    Прочетете текста и изпълнете задачите към него (от 28. до 33. включително).

     

        Дяволското гърло е пропастна пещера, която е формирана в резултат на пропадането на земните пластове. Пещерата е разположена на два километра северно от Триград в Триградското ждрело в Родопите. Основната u част е заета от голяма зала, в която се намира най-високият подземен водопад на Балканския полуостров.

     

       Името на пещерата идва от формата на бившия вход (сега изход), наподобяваща дяволска глава. Пещерата се е получила от река, падаща под земята от 42 метра височина, образувайки огромна зала, наречена Бучащата зала. Дължината u е 110 метра, ширината е 40 метра, а височината u достига до 35 метра. Това е най- голямата зала в българските пещери след входната зала на Деветашката пещера – в нея може да се побере катедралата „Александър Невски”. В пещерата се влиза през изкуствена галерия с дължина 150 метра, през която се достига до основата на водното течение. Оттук 301 стъпала нагоре извеждат покрай подземния водопад през стария вход до повърхността. На близо 400 метра от входа на Дяволското гърло водите на подземната река се губят в галерия. След 210 метра подземната река напуска пещерата и излиза отново на повърхността.

     

       В тази пещера зимува най-голямата в България и на Балканите колония на пещерния дългокрил прилеп. Това е вид дребен бозайник от семейство Гладконоси прилепи. Видът се среща в Африка, в Австралия, в Япония, в Китай и на други места. В България е разпространен в цялата страна и е най-често срещаният вид прилеп в пещерите. Издръжлив летец е и често се храни на голямо разстояние от убежището си.

     

    Текстът е:

  9. Коя е темата на текста?

  10. Кое от посочените твърдения е вярно според текста?