Тест върху творчеството на Христо Ботев и езикова култура

В теста са включени главно граматически упражнения, а от литературния материал са включени въпроси от Ботевата поезия.

Информация и рейтинг

Дата: 2021-06-29 23:02:56
Предмет: Български език
Предназначен за: Ученици от 12 клас
Въпроси: 42 въпр.
Сподели:

Публикуван от

admin

Въпросите, които ще видиш в теста:

  1.    Прочетете текста и отговотете на въпросите 1 - 4.

     

       Да се сравняваме ние с Ботйова, който е от необикновените хора, какъвто България рядко ражда. Онова, което е липсувало в него като на обикновен човек, допълняло се от талант и дарби, преимущества, с които природата се твърда много скъпи. Хората като Ботйова, с неговите идеали и чуваства, не са подсъдими на обикновените за всекиго съдилища. Тях съди епохата и потомството. Между епохата, с която живял и работил той, и епохата днешна сравнение е нежъзможно. На своето време той бил и цар, и закон, и народна воля, и заем, и бюджет, и всичко. Пет милиона същества, които се казвали българска рая, били неми, вързани, стадо от животни. Техните страдания, рабските им вериги, от една страна, и бъдещето им от друга, докарвали великата душа до полуда. За да не би да стане тлъст човек, да не му влязат в ръката богатства и други блага, т.е., за да не би да стане нему добре, той спял с кучетата по пустите воденици, не ял по три деня, помагал на всички презрени, но не и на себе си. Той търсил такова страшно средство, с което да унищожи всички ония тирани, които мъчат натродите, най-много неговото отечество. Смешно е да се сравняваме с подобни хора, а и безсъвестно да ги обсъждаме, че за великата задача за доброто на милионите лишили едногото да няма хиляди, а само петстотин. Захари Стоянов из „Четите на България; Христо Ботйов”

     Текстът е :

  2. В текста преобладават :

  3. В цитирания текст преобладават :

  4. Кое твърдение според текста е НЕТОЧНО?

  5. Откъсът е предназначен за:

  6. Големият летописец на Българското възраждане – Захари Стоянов, дава едно от най-вълнуващите определения за гения: „Христо Ботев е бил човек роден и предназнъчен от необеснимите стихий, да бъде голям човек да води подире си талпите да заповядва и да прави епохи.” В цитата са допуснати :

  7. В кое изречение е допусната пунктуационна грешка?

  8. 8. В кое изречение е допусната пунктуационна грешка?

  9. В кое изречение е допусната пунктуационна грешка?

  10. В коя от посочените думи НЕ е допусната правописна грешка?

     

    По време на сръбско-българската (а) война през 1885  загива на бойното поле най-малкия(б) й син Боян. Останалите двама умират(в) от туберколоза(г).