Езикова култура и литература

Тестът могат да решат всички, които искат да проверят знанията си по езикова култура и литература, както и тези, които се подготвят за зрелостни изпити, външни оценявания и кандидат-студентски изпити.

Информация и рейтинг

Дата: 2021-06-29 22:36:28
Предмет: Български език
Предназначен за: Ученици от 7 клас
Въпроси: 48 въпр.
Сподели:

Публикуван от

admin

Въпросите, които ще видиш в теста:

  1.          Прочетете текста и отговорете на въпроси от 1 до 6 включително.

     

        Том Ханкс е роден на 9 юли 1956 в Калифорния - САЩ. Родителите му се развеждат, когато момчето е на пет години. С по-големите от него брат и сестра той остава да живее при баща си. В университета в Сакраменто следва актьорско майсторство. Години наред Том играе в театъра, преди да бъде открит за киното.  Той е един от малкото    холивудски звезди, около когото не се вихрят скандали и хората го обичат такъв, какъвто е.

        Първата му роля е във филма “Плясък” /1984/. През 1988 е първата му голяма роля в “Големият”. Следват нови актьорски изяви, с които Том Ханкс все по-силно се налага в киното. Сред тях са ролите му във “Филаделфия” /1993/, “Форест Гъмп” /1994/, “Аполо 13” /1995/, Редник Райън” / 1998/, “Зеленият път” /1999/. Един от най-известните филми на Том е “Корабокрушенец”. В него два пъти носителят на най-престижната награда “Оскар” изпълнява ролята на един нов Робинзон Крузо.

     

       Единственият оцелял при самолетна катастрофа попада на необитаем остров и там прекарва сам четири трудни години сред непоносима жега, непристъпни скали, обливани от няколко метра високи вълни. “Нито един проект през последните 20 години не ми е грабвал така вниманието”- споделя Ханкс.

     

       Особено вълнуващи са сцените, когато главният герой- Чък Ноланд, в началото на своето пребиваване на самотния остров се мъчи да запали огън или да счупи кокосов орех, както и разговорите му с една волейболна топка, която той намира на острова и я кръщава Уилсън. За ролята си във филма, чиито снимки са започнали в началото на 2000г., Том Ханск е трябвало да отслабне с 28 килограма. Наистина при неговата височина от 1,83 м той изглежда доста мършав самотник с теглото си от 57 кг. През всичките осем месеца снимачен период Том нито веднъж не се подстригва и не се бръсне, за да бъде образът, който пресъздава на екрана, напълно автентичен.

     

       Филмовата критика оценява особено високо постиженията на знаменития актьор в този филм. За ролята си в “Корабокрушенец” Том Ханкс получава наградата “Златен глобус” за ной-добър актьор.                                                                                                      / Из печата/ 

     

    Кое от следните заглавия е най-подходящо за текста?  

  2. 2. Видът на текста според сферата на общуване е:

  3. 3. Основната функция на текста е:

  4. Кое твърдение е ВЯРНО според текста?

  5. Как е осъществена връзката между четвъртия и петия абзац на текста?

  6. При коя от двойките думи отношението е същото като при посочената двойка? шапка – бомбе

  7. При коя от двойките думи отношението е същото като при посочената двойка? тесто – баница

  8. Какво означава фразеологичното словосъчетание “имам къса памет”?

  9. В кой ред фразеологизмите са антоними?

  10. Коя от изброените думи НЕ Е синоним на награда?