Осмисляме ли като четем? - литературен тест за 10. клас

Тестът е върху откъс от добре познатата и изучавана в 10. клас творба на Джовани Бокачо - „Декамерон“, като има за цел проверка на уменията за аналитично четене на текст. Включени са 20 въпроса от затворен тип.

Информация и рейтинг

Дата: 2021-06-29 22:33:49
Предмет: Литература
Предназначен за: Ученици от 10 клас
Въпроси: 20 въпр.
Сподели:

Публикуван от

admin

Въпросите, които ще видиш в теста:

  1.  (из „Декамерон” - новела 2, VII ден)

     

    Прочетете внимателно откъса и отговорете на въпросите след него.

     

        Не много отдавна един бедняк от Неапол се оженил за красива и миловидна девойка, на име Перонела; те не изкарвали много - той бил зидар, тя - предачка, но все някак свързвали двата края(а). Не щеш ли(б), някакъв младеж конте(в) видял Перонела, много я харесал, влюбил се в нея, и какво правил, какво струвал - успял да я примами(г). А за да могат да се срещат, двамата се условили(д) така: понеже мъжът й ставал много рано, за да иде на работа или да търси работа, младежът трябвало да стои някъде наблизо, та да го види, като излиза, а след това (те живеели на една тиха уличка в покрайнините, наречена Аворио) да дойде у дома й. Действайки по тоя начин, те се срещали много пъти.

     

        Но една сутрин, когато мъжът излязъл, а Джанерио Скринярно - така се казвал младежът - се промъкнал(е) в дома му и останал сам с Перонела, съпругът, който обикновено не се прибирал по цял ден, след известно време се върнал; но вратата била залостена, затова почукал и си рекъл: “Слава тебе господи, задето, макар да си ме създал бедняк, все пак благоволи да ме утешеш с млада и честна жена! Виждаш ли, щом си излязъл, тя е залостила вратата, та да не може някой да влезе и да й досажда”(ж). В това време, Перонела, познала по чукането, че мъжът й се е завърнал и се завайкала(з): “Олеле, Джанело! Край, свърши се! Мъжът ми се е върнал, бог да го убие! Не знам какво значи тая работа, защото никога досега не се е прибирал по това време; може да те е видял, докато си влизал. Станалото, станало(и), я по добре влез ей там, в оная бъчва, а пък аз ще отида да му отворя; ще видим защо се прибира толкова рано".

     

    Поместеният откъс е част от:

  2. По начина на разказване текстът напомня:

  3. Централният събитиен момент в текста е:

  4. Кое от изброените композиционни звена не може да бъде откроено в текста:

  5. Перонела се отдава на извънбрачни любовни удоволствия, защото:

  6. Съпругът на Перонела е:

  7. Според смисъла на текста, преди да се появи Джанерио, двамата съпрузи живеят:

  8. Изразът „не щеш ли”(б) означава, че това, което се случва е:

  9. Изразът „конте”(в) е указание за:

  10. Дженерио пожелава Перонела: