Тест по български език и литература за 7-ми клас

Тест по български език и литература за 7-ми клас върху материала от цялата година. Всички въпроси имат само един верен отговор.

Информация и рейтинг

Дата: 2021-05-06 14:49:22
Предмет: Български език
Предназначен за: Ученици от 7 клас
Въпроси: 44 въпр.
Сподели:

Публикуван от

admin

Въпросите, които ще видиш в теста:

  1. Прочетете текста u отговорете на въпросите към него (1-5 въпрос):

    Връх Фуджи е символ на Япония, както и изгря­ващото слънце. Огромният му конус, обвит в сне­гове през по-голямата част от годината, се изви­сява самотен и грациозен над равнините зад ти- хоокеанското крайбрежие на остров Хоншу.

    Притегателната сила на Фуджи не е само в ма­сивната му и самотна елегантност. Тя се крие и във факта, че планината постоянно се променя: свет­лините и настроенията й се менят, краищата на не­равното й снежно наметало се спускат и издигат по склоновете, а облаците често затъмняват вър­ха. И въпреки че много писатели са възхвалявали гео­метричната прецизност на конусовидния връх фу­джи, друга част от планината е особено привлека­телна поради лекото нарушаване на перфектната симетрия. Съществува слабо различие в начина, по който склоновете й се издигат нагоре и се срещат в неравна хоризонтална линия вместо в една точка.

    Япoнците често наричат планината Фуджи-сан, което е обръщението им към уважаван човек. Местните жители на Япония - айни, я считали за свещена, а името й вероятно произхожда от „фу- чи' (огън). Тя е почитана както от будистите, та­ка и от последователите на шинтоизма - япон­ска религия, според която особено важни са духо­вете на природата и предците. Фуджико (общест­вото на Фуджи) е религиозна секта, отдадена на планината. Основана е през 1558 година и има мно­го последователи в наши дни.

    Каква е темата на текста?

  2. Кое твърдение е вярно според текста?

  3. Първи и втори абзац на текста са свързани чрез:

  4. Кое твърдение НЕ е вярно според текста?

  5. С каква част на речта е изразен подлогът в изречението: Огромният му конус, обвит в сне¬гове през по-голямата част от годината, се изви¬сява самотен и грациозен над равнините зад ти- хоокеанското крайбрежие на остров Хоншу.

  6. В коя дума е допусната правописна грешка?

  7. На кой ред НЕ е допусната правописна грешка?

  8. В коя от подчертаните думи е допусната правописна грешка?

    Познах човекът (а), който (б) се приближаваше към мен с букет цветя (в) и два куфара (г).

  9. В кое изречение НЕ е допусната правописна грешка?

  10. В кое изречение е допусната граматическа грешка?