Тест по БЕЛ за 5-ти клас - класна работа

Класната работа е предназначена за петокласниците и включва двата предмета - Български език и литература. Разработена е според новата учебна програма за 5 клас. Съдържа 13 въпроса, всеки от които има само един верен отговор.

Информация и рейтинг

Дата: 2020-12-09 10:40:08
Предмет: Български език
Предназначен за: Ученици от 5 клас
Въпроси: 13 въпр.
Сподели:

Публикуван от

admin

Въпросите, които ще видиш в теста:

  1. Прочетете част от преразказа на повестта ,,Корабът с алените платна" от Александър Грин и изпълнете задачите след текста. "Бащата на Асол се отказала от моряшката професия, за да се грижи за дъщеря си.Той започнал да изработва дървени играчки.Асол ги носила на търговеца в гарда.Веднъж малкото момиче тръгнало към града с пълна кошница.Сред играчките имало миниатюрен кораб с алени копринени платна.Асол не откъсвала очи от него.Пътят минавал през гората.Момичето пускало корабчето в ручея.Потокът го понесъл и увлякъл към устието.Асол затичала след отплавалата играчка.Зад завоя на реката видяла непознат белобрад старец.Той държал в ръце нейния кораб.Асол не знаела, че старецът е събирач на песни, легенди и приказки.Той върнал играчката на момиченцето и му предрекъл, че когато порасне, за нея ще дойде принц на точно такъв кораб с алени платна и ще я отведе в далечната си страна." От текста става ясно, че бащата на Асол:

  2. Защо тичала Асол?

  3. В кое изречение са употребени синоними?

  4. В кое изречение думата топло е употребена в преносно значение?

  5. Къде думите съдържат подвижно Ъ?

  6. В кое от изреченията НЕ е допусната правописна грешка?

  7. В кое изречение са употребени омоними?

  8. В кое изречение думата студено е употребена в пряко значение?

  9. Къде всички думи имат наставка?

  10. С кой израз може да бъде завършено изречението? Старогръцкият мит за Сътворението се основава на идеята, че светът е създаден от: