Бизнес статистика - тест

Тест по Бизнес статистика НБУ - Специалност Бизнес Администрация. Тестът включва 10 затворени въпроса, всеки от които изисква един или повече верни отговора.

Информация и рейтинг

Дата: 2020-12-04 10:14:16
Предмет: Бизнес статистика
Предназначен за: Студенти от 3 курс
Въпроси: 10 въпр.
Сподели:

Публикуван от

admin

Въпросите, които ще видиш в теста:

  1. 95%-ят доверителен интервал за разликата на две популационни средни е (0.07; 0.19). Кои от следващите твърдения са верни? І.  Не е правдоподобно относителните дялове за двете популации да са равни. ІІ. Имаме 95% увереност, че истинската разлика между популационните относителни дялове лежи между 0.07 и 0.19. ІІІ. Вероятността, че истинската разлика между популационните относителни дялове лежи между 0.07 и 0.19 е 0.95.

  2. Оценяването на грешката на модела (прогнозата) дава възможност за: І.Сравняване на точността на два различни метода. ІІ.Оценка на полезността и надежността на метода. ІІІ.Намиране на оптимален метод. ІV. Построяване на тренда Кое от тези твърдения не е вярно?

  3. Една студентка е получила 70 точки от тест по статистика. За този тест е известно, че средният резултат е 60 т., а стандартното отклонение е 10 т. Освен това, същата студентка е получила резултат от 60 т. на теста по химия, за който тест средният резултат е 50 т., а стандартното отклонение е 5 т. Ако се предположи, че разпределението на резултатите от двата теста е приблизително нормално, кое от следващите твърдения най-добре описва как тази студентка се е справила с тестовете? Изберете едно или повече:

  4. Правилна монета се хвърля 3 пъти. Каква е вероятността да се падне точно едино  ези? Изберете едно или повече:

  5. Едно проучване сред студентите установява, че коефициентът на корелация между броя часове седмично, прекарани в гледане на телевизия (x) и броя часове седмично прекарани в учене (y) е r = -0.58. С други думи, колкото повече се гледа телевизия, толкова по-малко се учи и обратно. В този случай, кое от следните твърдения най-адекватно обяснява ситуацията? Изберете едно или повече:

  6. Съществуват няколко критерия за оценяване на грешката на модела на времевия ред. Кой от следващите критерии не служи за тази цел? Изберете едно

  7. Статистическата значимост на коефицентите пред независимите променливи се проверява с помощта на: Изберете едно

  8. Извадковата оценката на коефициента на линейна корелация между две случайни променливи X и Y, е  0.81. Всяко измерване на X и Y от извадката  е умножено на едно и също отрицателно число. Как ще се промени  корелационният коефициент? Изберете едно или повече:

  9. Коефициентът на множествена корелация може да приема стойности между:

  10. Кои от следващите действия ще увеличи мощността на статистическия тест?