Тест по биология и здравно образование за 9-ти клас

Тестът по биология и здравно образование е предназначен за ученици от 9-ти клас. Акцентира на екологични фактори на средата, популации, биоценози и екосистеми. Състои се от 10 въпроса, всеки от които има само един верен отговор.

Информация и рейтинг

Дата: 2020-11-18 12:23:31
Предмет: Биология
Предназначен за: Ученици от 9 клас
Въпроси: 10 въпр.
Сподели:

Публикуван от

admin

Въпросите, които ще видиш в теста:

  1. Според изискванията си към количеството влага в почвата растенията биват:

  2. Ларвите на майските бръмбари живеят и се хранят в почвата дълъг период от време, докато възрастната форма (имагото) обитава въздушно-наземната среда. Поради посочената характеристика можем да считаме че майския бръмбар е:

  3. Кое от твърденията е грешно?

  4. Коалите са много красиви и приличащи на мечета торбести бозайници, хранещи се само с листата на евкалиптовите дървета. За най-голяма жалост тяхното разпространение се свежда само до Австралия. За коалите е вярно, че: 1.имат висока екологична пластичност; 2.са стенобионти; 3.имат ниска екологична пластичност; 4.са еврибионти?

  5. Кои от следните твърдения за популациите НЕ са верни? 1.Демографската структура се дефинира от възрастовия и половия състав.2.Генетичната структура на популациите е важна за всойството на адаптация.3.Географските популации изграждат екологични популации, а съвкупността от тях – елементарна популация.4.Пространствената структура на популацията определя три вида разпределения на индивидите в нея - равномерно, случайно и групово.5.Етологичната структура се определя от поведенческия репертоар и социалната структура на дадената животинска популация.

  6. Консорцията е градивна единица на биоценозата, пряко свързана с:

  7. Синузиалната консорция включва:

  8. Природната зона на тундрата се характеризира с доста сурови условия за живот за организмите – ниски температури, нищожни хранителни ресурси, замръзнала почва и други. Тов а обуславя по-слабо изразената вертикална морфологична структура на тундровата биоценоза. Следователно вертикалната структура може да се каже, че:

  9. Говорим за поток на енергията в екосистемата, защото:

  10. Биосферата е йерархично изградено единно цяло, включващо всички равнища на организация на живата материя, чиято правилна подредба е: