Tест по БЕЛ за 7-ми клас

Предназначен за проверка на знанията за 7 клас по БЕЛ. Тестът съдържа 24 въпроса, всеки от които има само един верен отговор.

Информация и рейтинг

Дата: 2020-11-12 10:34:11
Предмет: Литература
Предназначен за: Ученици от 7 клас
Въпроси: 24 въпр.
Сподели:

Публикуван от

admin

Въпросите, които ще видиш в теста:

  1. Прочетете текста и отговорете на въпросите от 1 до 4 задача: „От 15 август до 17 август централният площад на Брюксел „Гран палас” ще представлява огромен цветен килим. „Разтилането” на килими от живи цветя на това най-известно за белгийците и многобройните гости на града място започна през 1971г. и се прави на всеки две години. Според градските власти събитието отдавна се е превърнало в една от най-големите атракций на европейската столица, която като магнит привлича стотици хиляди посетители от Белгия и света. Тази година за изработването на килима белгийски цветари осигуриха 700 хиляди бегонии. Той е реплика на изтъкан през 17 век изключително красив френски килим, с което се отдава почит на френското председателство на Еропейския съюз. Бегониите бяха докарани на „Гран пала” в четвъртък следобед. Преди това на площада бе разгънат макет на килима в естествена големина, за да бъде репликата перфектна. Както винаги, разположеното на самия площад импозантно кметство на Брюксел ще бъде отворено, за да могат желаещите да хвърлят поглед върху килима и от високо. По същото време в кметството ще е отворена изложба на ценни произведения на килимарското изкуство.“ Кое е най-подходящото заглавие за текста?

  2. Кое твърдение е вчрно според текста?

  3. Как е осъществена връзката между първото и второто изречение в третия абзац от текста?

  4. Кои са ключовите думи в текста?

  5. В коя от думите е допусната правописна грешка?

  6. В кой ред НЕ е допусната правописна грешка?

  7. В кой ред фразеологичните словосъчетания са синоними?

  8. Коя дума е най-подходяща да се постави на празното място в изречението: Трите момчета и спътничката им са невредими въпреки средишното...............по булеварда.

  9. С кой от посочените изрази може да се замени подчертаното фразеологично словосъчетание, без да се промени смисълът на изречението? В чакалнята пред лекарския кабинет седях като на тръни.

  10. Довършете изречението: В писмото се обяснява, че ако община Пловдив не прояви разбиране, България........от Европейската комисия.