Философия - 12-ти клас

Предложеният тест е за входно ниво в 12 клас. Той е на основата на изучаваното философско съдържание в 11 клас по „Философия” и включва над половината от задължителните понятия и автори според Държавните образователни изисквания. Предложена е система с 4 отговора. Въпросите са подредени по следния начин: 1 въпрос с малка тежест, следват 2 въпроса със средна тежест и след това 2 въпроса с по-голяма тежест. Това се редува на 5 нива или общо 25 въпроса като въпросите на всяко ниво не са от една област на философията или в определен раздел на учебното съдържание. Във всеки въпрос има минимум два силно подвеждащи отговора (дистрактора) с висока степен на атрактивност. Третият подвеждащ отговор може да е слаб като атрактивен дистрактор, което при четири степенна скала на отговорите е напълно допустимо. При много добра подготовка този тест може да бъде решен за около 30-35 минути.

Информация и рейтинг

Дата: 2020-10-27 10:47:37
Предмет: Философия
Предназначен за: Ученици от 12 клас
Въпроси: 25 въпр.
Сподели:

Публикуван от

admin

Въпросите, които ще видиш в теста:

  1. Кой първи употребява думата „философия”?

  2. Емпиризмът утвърждава:

  3. Основаната форма на битие в екзистенциализма е:

  4. Възгледът „Вярвам, за да разбирам, разбирам, за да вярвам” е най-разпространен в епохата на:

  5. Автор на произведенията „Бягство от свободата”, „Да имаш или да бъдеш”, „Изкуството да обичаш”, „Човекът за самия себе си”, „Ще бъдете като богове” е:

  6. Известната дефиниция, че човек е „обществено животно” (zoon politikon) принадлежи на:

  7. Коя от изброените двойки понятия не изразява философско съдържание?

  8. Гносеология е:

  9. Кой от посочените по-долу принципи постулира „определящата роля на Бога за човешката история и съдбата на всеки отделен човек”?

  10. В езика се проявяват социалните различия и неравенството между хората, защото: