00:00:00

Тест по мениджмънт на тема: Социална политика, иновации и блага

1

Кой от следните проблеми може да бъде преодолян чрез осъществяването на социална иновация?

2

Социалните блага са блага и услуги, от които се възползват максимален брой хора по най-добрия възможен начин. Те често се прилагат в различни сектори, които включват образование, околна среда, здравеопазване, изкуство и кулутра.

3

Кой от изброените примери може да се счита за решение на социален проблем?

4

Социалните иновации произтичат от индивиди, групи или организации и се случват в:

5

Кои са двете условия, които трябва да изпълнява даден процес или резултат, за да се определи като иновация? (може да посочите повече от един верен отговор)

6

Кой е първият фактор, който възниква най-напред при социалните иновации?

7

Социалните предприятия са организации, мотивирани от социални цели, които прилагат пазарно-ориентирани стратегии, за да постигнат социална цел, често определяни като „тройна ефективност“ (triple bottom line). Какво включва тази „тройна ефективност“?

8

Ако една организация прилага такса за своите продукти или услугия, то тя не може да бъде определена като нестопанска.

9

Социалните иновации са нови дейности и услуги, които са мотивирани от постигането на цел, свързана със социална нужда, като са насочени към проблеми и предизвикателства в обществото, а именно: образование, здравеопазване, заетост или околна среда.

10

Сред изброените по-долу примери, инициативите на кои организации могат да се считат за социални иновации?

11

Иновативното използване на технологиите може да постигне значително социално влияние. Това твърдение е вярно за множество сектори, включващи образование, здравеопазване, предприемачество и околната среда.

12

Кое от следните приложения на информационните и комуникационни технологии (ICT) е пример за социална иновация?

13

В Кения инициативата „Социални иновации“ 2012 беше спечелена от Daladala Tracker – мобилно приложение, което показва най-близките удобни възможности за пътуване с градски транспорт. Това е добър пример как технологиите могат да допринесат за социалните иновации.

14

По дефиниция организация със стопанска цел не може да бъде считана за социално-иновативно предприятие.

15

Ключовата разлика между социална иновация и чисто бизнес ориентирана иновация е се изразява в това, че първата е мотивирана от посрещането и разрешаването на социална нужда, а втората – от максимизиране на печалбата.

16

Сред изброените по-долу отговори най-доброто определение за „социален предприемач“ е:

17

Успешните социални предприемачи имат идеи и решения, които:

18

При постигането на социални иновации кое от изброените е важно за мултинационална компания като HP?

19

Сред изброените долу отговори коя е най-добрата причина, поради която мултинационална компания би инициирала социални иновации?

20

Ако ти си собственик или мениджър на социално предприятие, ти ще можеш да:

21

Някои от уменията, които един социален предприемач трябва да притежава, за да успее са:

22

Информационните и комуникационни (ICT) умения за бизнес (например разработването на сайтове и воденето на счетоводство) стават все по-необходими за предприемачите и бизнес, включително и за социалните предприемачи.

23

Социалните предприемачи трябва да бъдат успешни предприемачи за да могат проектите им да се развиват и да се разрастват. Кое от следващите умения може да помогне?

24

Устойчивост в околната среда е:

25

AquaGen е проект, който е спечелил инициативата „Социални иновации“. Tова е турбинен генератор, който е прикрепен към дъждовни улуции и използва оттичащата се вода за генериране на енергия. Какво е социалното предизвикателство, към което директно е насочен AquaGen?

26

Прилагането на технология за социални иновации, насочени към околната среда включва:

27

Кой от следните изброените по-долу примери може да се счита за социална иновация, насочена към околната среда?

28

Група студенти от Южна Африка спечелиха инициативата „Социални иновации“ за 2012 година чрез своя проект да изградят лампи, захранвани със соларни панели, които ще осигурят електричество за бедните хора. Какъв социален проблем е засегнат в примера с това решение?

29

След като е изучавал животновъдни науки и риболов в държавния университет Ебони в Нигерия, Хенри отваря малка ферма за домашни птици. Той реализира на пазара яйца и породисти бройлери, които продава на вериги за бързо хранене и хотели. Също така той събира екскрементите на птиците и ги продава на земеделските стопани като тор. Дребният бизнес, който развива е пример за устойчива социална иновация, която е отговорна към околната среда.

30

Forest Stewardship Council (FSC) сертификатът гарантира, че хартията и останалите продукти произхождат от отговорно управлявани гори, които осигуряват социални и икономически ползи и ползи за околната среда.

Резултати от теста

Верни ( от общо въпроса)
Грешни ( грешни и без отговор)
Време