00:00:00

Тест по география на тема "Земята като система"

1

В науката география умаленото, математически определено, образно-знаково изображение на земната повърхност върху плоскост, показващо разположението, състоянието и връзките на различни природни и обществени явления, се нарича:

2

„География” е гръцки термин и означава:

3

Слънчевата система се състои от:

4

Географска ширина се нарича:

5

Въпросът за произхода на Земята, нейното начално образуване и оформяне се свързва с :

6

Понятието „геоид” се отнася до:

7

Луната обръща винаги една и съща страна към Земята, защото:

8

За кой от изброените по-долу термини се отнася следният текст: „Всички точки, които лежат на един и същ медиан, имат пладне и полунощ в едно и също време. Това се нарича.........................”

9

Най-важната последица от въртенето на Земята около остта й е:

10

Постоянния състав на атмосферата съдържа:

11

Действието на вулканите в началното формиране на земната кора и отделянето при това на различни газове, е процес, който се отнася за:

12

„Простира се около 50-60 км. височина. Между нея и тропосферата има преходен въздушен слой. Температурата се повишава на всеки 1000 м. с 1-2 градуса и в горната й част достига около 1 градус.”

13

Наличието на озонов слой в атмосферата НЕ СЕ свързва с:

14

Изобарите са:

15

За кой от видовете ветрове се отнася следната характеристика: „Те са израз на атмосферна циркулация, предизвикана от разликите в атмосферното налягане върху големи територии.”

16

Довършете твърдението с един от предложените термини, така че да беде вярно:„...............се образува най-често, когато топъл и влажен въздух премине над студена повърхност или когато студен въздух премине над влажна и топла повърхност.”

17

Израз на вихровото, кръгово движение на въздуха, са:

Резултати от теста

Верни ( от общо въпроса)
Грешни ( грешни и без отговор)
Време