00:00:00

Тест по счетоводна политика и финансови отчети

1

Какво представлява финансовият отчет?

2

Каква е целта на финансовите отчети?

3

Кои са качествените характеристики на финансовите отчети?

4

Кой от следните потребители се интересува от информация дали дължимите суми ще се платят при настъпване на падежа?

5

Кой от следните потребители е онзи, за когото, ако предоставените финансови отчети удовлетворяват неговите информационни потребности, ще удовлетворяват и повечето потребности на останалите потребители?

6

Коя от следните характеристики се отнася за надежността на финансовите отчети?

7

Коя от следните характеристики се отнася за уместността на финансовите отчети?

8

Коя от следните характеристики се отнася за надежността на финансовите отчети?

9

Кое е ограничението, което може да възпрепятства информацията, представена във финансовите отчети, да бъде едновременно уместна и надеждна?

10

Кое от изрбоените по-долу твърдения не е качествена характеристика на финансовите отчети?

11

Кое от изрбоените по-долу твърдения е качествена характеристика на финансовите отчети?

12

Дружеството извършва няколко вида дейности. При съставянето на финансовия отчет, то представя информация по оперативни сегменти. Коя качествена характеристика на финансовия отчет се реализира чрез това?

13

В края на годината дружеството оповестява значителните по размер потенциални задължения, които има. Коя качествена характеристика на финансовия отчет се реализира чрез това?

14

При промяна на счетоводната политика, дружеството следва да преизчисли и представи във финансовия отчет ретроспективния ефект от промяната, все едно променената счетоводна политика се е прилагала от най-ранния възможен отчетен период. Коя качествена характеристика на финансовия отчет се реализира чрез това?

15

Кои са елементите на финансовите отчети?

16

Кое от изброените е елемент на финансовия отчет?

17

Какво представлява признаването на елементите на финансовите отчети?

18

Кога една статия, която отговаря на определението за някой от елементите, трябва да бъде призната?

19

Ресурс, която притежава съществените характеристики на актив, но не отговаря на критериите за признаване:

20

Посочете в коя от следните ситуации възниква корекция за поддържане на капитала:

21

Кое от изброените преизчисления на активи представлява корекция за поддържане на капитала?

22

Съвета на директорите на акционерно дружество взема решение да се закупи недвижим имот на стойност 2,3 млн.лв., цената на който да се плати със собствени средства на дружеството. Във връзка с това, упълномощава изпълнителния директор да сключи договор за покупко-продажба с продавача на имота. Посочете какъв елемент ще признаете във финансовия отчет?

23

Предприятие заплаща 30 000 лв. на районната болница в близост до него срещу условието, че болницата ще обслужва приоритетно служителите на предприятието в случай на тяхно заболяване. Посочете какъв елемент ще признаете във финансовия отчет?

24

Предприятие е собственик на депо за рециклиране на отпадъци с балансова стойност 500 хил. лв. В момента, депото е запълнено изцяло. Ако бъде почистено, което ще струва 800 хил. лв., депото може да бъде продадено като земеделски имот на стойност 600 хил. лв. Посочете като какъв елемент ще признаете депото във финансовия отчет?

25

Предприятие назначава финансов директор и сключва с него трудов договор да му заплаща годишна заплата от 30 000 лв. в продължение на следващите 5 години. Финансовият директор се съгласява да работи изцяло и само за предприятието на пълно работно време през този период. Посочете какъв елемент ще признаете във финансовия отчет в момента на сключване на трудовия договор?

26

Предприятие заплаща 25 000 лв. за закупуване на патентно право, което му позволява единствено то да използва през следващите осем години определен технологичен производствен метод, отличаващ се с доказан ефект върху намаляването на разходите. Посочете какъв елемент ще признаете във финансовия отчет?

27

Като елемент на подобряване на клиентската си политика, дружеството решава да ремонтира безплатно дефектите в продаваните от него продукти, след като гаранционния срок за това е бил изтекъл. Очаква се разходите по отстраняване на тези дефекти да бъдат около 100 хил. лв. Посочете какъв елемент ще признаете във финансовия отчет?

28

Дружеството получава 20-годишна държавна концесия за ползване на извор на минерална вода. Съгласно концесионните условия, дружеството следва да заплаща годишна концесионна такса в размер на 1 % от приходите от продажби, но не по-малко от 50 000 лв. годишно. Посочете какъв елемент ще признаете във финансовия отчет в момента на получаване на концесията?

29

Предприятието дължи 200 хил.лв. на свой доставчик по извършена доставка преди 5 години. Давностният срок за плащане на това задължение е изтекъл. Посочете какъв елемент ще признаете във финансовия отчет?

30

Общото събрание на акционерно дружество взема решение 250 хил.лв. от печалбата от предходната година да се разпределят като дивиденти. Посочете какъв елемент ще признаете във финансовия отчет в момента на вземане на решението за разпределение на дивидентите?

Резултати от теста

Верни ( от общо въпроса)
Грешни ( грешни и без отговор)
Време