00:00:00

Основи на промишлената микробиология

1

Основните типове микробни процеси са:

2

Принципната схема на микробиологичен процес включва следните етапи:

3

Основните критерии, на които трябва да отговаря посевният материал са:

4

Основните характеристики на хранителните среди за култивиране на микроорганизми са:

5

Определението за първични метаболити гласи:

6

Определението за вторични метаболити гласи:

7

Вторичните метаболити се характеризират с това, че са:

8

Вторичните метаболити се класифицират като:

9

Регулацията на биосинтезата на първичните и вторични метаболити става на следните нива:

10

Периодичната система за култивиране на микроорганизмите е:

11

Растежната крива се конструира чрез зависимостта на:

12

Лаг-фазата се дефинира като:

13

При експоненциалната фаза на растеж микроорганизмите:

14

Стационарната фаза при растежа на периодична култура се характеризира с:

15

Времето на разделяне на популацията (td) е:

16

Максималната специфична скорост на растеж (μ max) е:

17

Уравнението dN/dt = μnN описва:

18

Произведението μХ описва:

19

Специфичната скорост на растеж в периодична култура се изменя линейно с времето по време на следните фази:

20

Константата на насищане Ks се харастеризира със:

21

Уравнението 1 / μ = (Ks S) / μmax S се прилага за графично определяне на стойностите на:

22

Добивният коефициент показва:

23

Уравнението на растежа в периодична култура се описва със следната зависимост:

24

Уравнението 1/X (dS/dt) = - μ/YX/S – m – qp / YP/S показва взаимовръзката между:

25

Специфичната скорост на усвояване на субстрат (qs) има следните характеристики:

26

Специфичната скорост на образуване на продукт (qp), описана с уравнението

qp = αμ β, се отнася до кинетичен модел на:

27

Диауксия наричаме:

28

Полунепрекъсната култура е:

29

Техниките за подхранване при полунепрекъснатото култивиране включват:

30

Непрекъснатата култура се характеризира със следните принципи:

31

При обогатяване на микробните култури чрез използване на турбидостат селекцията на микробните клетки става по следните фактори:

32

Уравнението dx/dt = 0 характеризира:

33

Параметърът D (h-1) представлява:

34

Уравнението μ = D е валидно за:

35

Уравнението μ = μmax [S / (Ks S)] описва:

36

Коефициентът на поддържане ms представлява:

37

Турбидостатът е:

38

Понижаването на D е свързано с увеличаване на стойностите на Х и Y при:

39

Усвояването на смес от въглеродни субстрати става:

40

Едностъпалният хемостат с рециркулация на биомаса се характеризира с:

41

Предотвратяване формирането на инклузионни тела при експресия на хетероложни белтъци в E. coli може да бъде постигнато чрез:

42

В случаите, когато броят на гените, участващи в синтезата на даден продукт са относително малко, най подходящата техника, която се използва за неговата свръхпродукция е:

43

Кои дрождеви вектори са многокопийни и се реплицират автономно в клетките, защото съдържат 2 μm ori:

44

Дълбочинното анаеробно култивиране на промишлени микроорганизми за синтез на биопродукти става в:

45

Ерлифт – ефект се дефинира като:

46

Биореакторите с механични системи за разбъркване:

47

Биореакторите с пневматично и хидравлично разбъркване са:

48

Методите за борба с бактериалните контаминации са насочени в следните направления:

49

Източници на контаминация в биотехнологичните производства най-често са:

50

Въздействието на страничната микрофлора върху биотехнологичните производства се изразява в:

Резултати от теста

Верни ( от общо въпроса)
Грешни ( грешни и без отговор)
Време