00:00:00

Тест по Стратегическо управление за 3-ти курс

1

Стратегическия процес в организацията се характеризира със следните атрибути. Посочете верния: Непрекъснатост 2.Обусловеност 3.Иеархичност 4.Планомерност

2

Стратегически школи в мениджмънта се основават на три основни подхода. Посочете грешния

3

Реализирането на стратегически консенсус минава през 4 фази. Посочете грешния

4

Кой от посочените модели за вземане на стратегически решения не е от класификацията на Глюк? Посочете верния

5

При обосноваването на стратегически решения се използват различни техники .Коя от посочените техники не се използва за тази цел?

6

Стратегическата политика се характеризира с: Посочете грешния

7

Основни методи на стратегическото прогнозиране. Посочете грешния

8

Стратегически анализ на стратегическата среда включва: стратегически анализ на условията, стратегически анализ на заплахите и още: Посочете грешния

9

При стратегически анализ на условията обкръжаващата среда се оценяват следните основни фактори: политически, икономически ,социални, технологични.

10

При стратегическия анализ на конкуренцията използва разработване на конкурентен профил компанията и на нейните конкуренти. Основни фактори са производството, мениджмънт, маркетинг и :

11

Стратегически анализ на организационната среда включва: стратегически анализ на дейността стратегически анализ на позициите, стратегически анализ на уязвимостта и. Посочете грешния отговор

12

Веригата на стойността в отрасъла включва:1.Доставчици 2.Производители 3.Потребители

13

Портфейлната матрица се използва в стратегическия анализ на вътрешната среда на организацията за целите на

14

Финансовото състояние на организациите и стратегически анализ на дейността им включва анализ на абсолютни и относителни индикатори. Кой от посочените не е относителен индикатор:

15

Дървото на целите позволява да се: Посочете верния отговор

16

Една от посочените по-долу цели не е глобална стратегия: Коя е тя?

17

Основните корпоративни стратегии са: /Посочете грешния отговор.

18

Функционалните стратегии се разработват на:

19

Стратегическите позиции на фирмата се определят от четири фактора: конкурентни предимства, сила на отрасъла, стабилност на средата и: Посочете четвъртият фактор.

20

Съществуват няколко възможни стратегически позиции на фирмата:1.Конкурентни позиции.2.Агресивни позиции.3.Дефанзивни позиции. 4.Консервативни позиции.От посочените позиции:

21

Стратегическото реализиране включва: /Посочете грешния/

22

В зависимост от избраната стратегия най-подходяща е определена организационна структура. Посочете несъответстващата на стратегията структура.

23

Съществуват различни техники за контролиране на реализацията на стратегията – линейни графици, мрежови графици, планови скали, времеви диаграми.

24

Стратегическото оценяване преминава през 4 фази: oтчитане на изпълнението; съпоставяне с планираното; определяне на отклоненията и: Коя от посочените по-долу дейности е четвъртата?

25

За оценяването на стратегията важна роля играе оценяването на синергията. Нейното оценяване преминава през следните фази:1.Разкриване източниците на синергията;2.Преценяване на вида на синергията;3.Изследване на характера на синергията; 4.Оценяване на синергичните ефекти.

26

Стратегическото ръководене на организацията изисква ръководителите да притежават следните стратегически способности: способности за информиране; способности за концентриране; и още три способности описани по-долу. Посочете грешния отговор.

Резултати от теста

Верни ( от общо въпроса)
Грешни ( грешни и без отговор)
Време