00:00:00

Тест по български език за 8-ми клас

1

Прочетете текста. Кучето става приятел и помощник на човека още преди 12-15 хиляди години. Отначало то се приближава до селищата и се храни от останките, които човекът изхвърля край селището си. Постепенно става пазител не само на неговия дом, но и спътник по време на ловуванията му. Днес са познати много кучешки породи-над 300. По външен вид, ръст, цвят и прочие те много се отличават една от друга. Във всички обаче има някои първични белези- кучетата ту приличат на вълка, ту напомнят чакала. От дивите кучета днес е познато кучето „динго“, което живее в Австралия и в съседните й острови. Северните райони впрягат кучетата да теглят шейни. Ловците дресират ловните кучета да се вмъкват в дупките на лисици и язовци. Помощници на пастирите пък са овчарските кучета. Кучетата се използват и за научни опити. Най-подходящото заглавие на текста е:

2

Първото и второто изречение в текста са свързани със:

3

Контекстови синоними в текста НЕ са:

4

Кое твърдение НЕ е вярно според текста?

5

При коя от двойките думи има отношение както при двойката: груб – изящен

6

Кой от изразите НЕ е синоним на останалите?

7

Какво означава фразеологичното съчетание крокодилски сълзи?

8

В кой ред има правописна грешка?

9

В кой ред НЯМА правописна грешка?

10

В изречението: Истинският герой на деня е човекът, който върши добро, допуснатата грешка е :

11

В изречението: Хубавата книга – приятел който никога не те лъже – е богатство за всеки съвременен дом, допусната грешка е:

12

В коя от подчертаните думи НЯМА правописна грешка? Отвръщават (1) ме бай-ганьовските (2) начини (3) за зъобикаляне (4) на закона.

13

В кой ред НЯМА правописна грешка?

14

В кой ред тирето отделя обобщаващата дума от конкретизиращите я еднородни части?

15

В кой ред двоеточието е поставено пред изброени еднородни части, конкретизиращи обобщаващ израз?

16

Колко запетаи са пропуснати в изречението? И писателят когато пише трябва да знае какво пише и за кого пише да помни че той пише за да бъде четен разбран и оценен не от чужденци а от българи.

17

Посочете вида на грешките в изречението. Всеки от нас има приятел, човек с който може да сподели мъката, болката и проблемите си.

18

На мястото на многоточието поставете най-подходящия от изразите. Най-отвратително е…….поведение, когато под маската на добронамереност се крие враждебност.

19

Какво означава фразеологичното съчетание разигравам си коня?

20

Кое твърдение е вярно за публицистичния текст?

Резултати от теста

Верни ( от общо въпроса)
Грешни ( грешни и без отговор)
Време