00:00:00

Тест по математика за 7-ми клас - моделиране с линейни уравнения

1

Сборът на три числа е 100. Първото е с 10 по-голямо от второто, а второто се отнася към третото както 3:4. Средното по големина число е:

2

Към едно число е прибавено 52 и е получено 5 пъти по-голямо число. Първоначалното число е:

3

Билет за възрастни за кино стурава 5 лева, а детски струва 3 лева. В неделя една от прожекция посетили 30 души, които заплатили общо 120 лева. Колко е броят на възрастните посетители?

4

Към едно число е прибавено 125 и е получено 6 пъти по-голямо число. Първоначалното число е:

5

Сборът на три числа е 200. Първото е с 20 по-малко от второто, а третото се отнася към второто както 5:3. Средното по големина число е:

6

Цифрата на единиците на едно двуцифрено число е 2 пъти по-голяма от цифрата на десетиците. Ако съберем това число с число, записано със същите цифри, но в обратен ред, ще получим 132. Кое е това число?

7

В един цветарски магазин продавачката пресметнала, че ако продаде розите по 5 лева няма да й достигнат 3 лева, за да плати наема за този ден, но яко ги продаде по 6 лева, ще й останат 7 лева. Колко лева е наема за този ден?

8

Иван е с 6 години по-малък от сестра си, а след 2 години ще е 2 пъти по-малък от нея. На колко години ще бъде сестра му тогава?

9

Сега синът ми е 10 пъти по-малък от мен, а след 6 години, аз ще съм 4 пъти по-възрастна от него. На колко годин съм била преди 3 години?

10

За празник Нели купила червени, зелени и жълти балони, общо 62. Броят на червените е 1/3 от броя на жълтите и е с 30% повече от броя на зелените. Колко е броят на червените балони?

11

В магазин докарали рози, гербери и карамфили. Броят на розите бил 25% от броя на герберите, а карамфилите били ¾ от герберите.Колко карамфила са докарали в магазина.

12

Една баба купувала гевреци от една фурна по 20 стотинки и ги продавала по 70 стотинки. За един ден спечелила 15 лева. Колко геврека е продала бабата?

13

Петър сега е два пъти по-голям от сестра си, а след 6 години възрастта му ще се отнася към нейната възраст както 3:2.На колко години ще бъде Петър след 4 години?

14

В едно училище закупили маси и столове. Заплатили 1720 лева. Колко маси са закупили, ако общият брой е 72, а цената на една маса е 92% от цената на един стол, а един стол струва 25 лева.

15

Сборът от цифрите на едно двуцифрено число е 8. Ако към това число прибавим 36, ще се получи число със същите цифри, но записани в обратен ред.Кое е първоначалното число?

16

Димитър и Петър свършили дадена работа и получили за нея общо 156 лева. Димитър работил 10 дни, а Петър работил 8 дни. По колко лева на ден е получил Петър, ако той за един ден получава 70% от това, което получава Димитър?

17

Методи набрал круши от една градина и платил по 50 стотинки за килограм.Той пресметнал, че е спестил 18 лева, защото същите круши на пазара струват по 2 лв за килограм. Колко килограма е набрал Методи?

18

Преди две години, годините на Ива се отнасят към годините на Моника както 1:2. След 5 години ще се отнасят както 2:3. С колко години Моника е по-голяма от Ива?

19

Иван и Катя са близнаци , на по 8 години. Иван попитал баща си на колко години

20

Сборът от цифрите на едно двуцифрено число е 7.Ако прибавим към него 27, ще получим число, записано със същите цифри, но в обратен ред. Кое е числото?

Резултати от теста

Верни ( от общо въпроса)
Грешни ( грешни и без отговор)
Време