00:00:00

Teст по Корпоративни финанси за 2-ри курс

1

Изчислете реалния лихвен процент, с който е бил олихвен едногодишен срочен депозит, като знаете, че номиналният лихвен процент е бил 14,4 %, а инфлацията за периода е била 4%.:

2

Каква цена бихте платили за конвертируема облигация на АДХ, като знаете, че: Облигацията е конвертируема в обикновени акции на АДХ. Номиналната й стойност е 1 000 лв. Купонният процент е 12%. Купони се изплащат на 12 месеца. Матуритетната стойност е равна на номиналната стойност. Срокът до падежа е 3 години. Нормата на доходност, която се изисква при инвестиции в облигации със същата степен на риск е 0,1 (10%). Конверсионният коефициент е 5. Цената на една обикновена акция е 250 лв.:

3

Разликата между възвръщаемостта на пазарния портфейл и доходността на безрисковите инвестиции се нарича:

4

Коя от следните облигации в една и съща държава следва да има най-висок купонен (лихвен) процент?

5

Продължителността на един кръгооборот на оборотния капитал в дни през предходната година е била 30 дни, а през текущата година е 20 дни. Изчислете размера на освободения или допълнително ангажирания оборотен капитал вследствие на промяната на обръщаемостта, ако реализираната продукция по себестойност за текущата година е 3,65 млн. лв. (Приемете, че годината има 365 дни).

6

Изчислете ефективната реална годишна доходност от инвестиране в сконтов тримесечен съкровищен бон с цена 80 лв. и номинална стойност 100 лв., ако годишната инфлация е 30%. Приемете, че тримесечието е 90 дни, а годината е 360 дни.

7

Сконтов кредит е:

8

Изчислете нетната настояща стойност (NPV) на инвестиция, за която знаете, че:Инвестиционният разход е еднократен в началото на инвестиционния период и възлиза на 10 000 лв. В резултат на инвестицията се очакват нетни парични потоци по 3 000 лв. годишно пет години подред. Нормата на възвръщаемост на капитала, която се изисква от инвестиции със същата степен на риск е 0,2 (20%).

9

Господин Петров влага 1 000 лв. в едномесечен срочен депозит. Годишният лихвен процент по депозита е 24%. Каква парична сума ще има по депозита след 6 месеца, ако не са били извършвани внасяния или тегления на парични суми?

10

АДХ емитира конвертируеми облигации със срок до падежа 5 години. Какво ще бъде отражението на тази емисия върху капиталовата структура на дружеството?

11

Какъв годишен доход ще получите от инвестирането на 950 лв. в корпоративна облигация на АДХ с номинал 1 000 лв.и годишен купонен процент 12%, ако продадете облигацията след 12 месеца за 1050 лв.:

12

Разплащателна сметка е:

13

Притежателят на корпоративна облигация на АДХ е:

14

Формата за безналично разплащане директен превод (вирментна форма) се извършва като:

15

Източник за плащане на дивиденти е:

Резултати от теста

Верни ( от общо въпроса)
Грешни ( грешни и без отговор)
Време