00:00:00

Тест по вътрешен одит за 1-ви курс

1

Кое от изброените твърдения е вярно по отношение на външните оценки на качеството на одитната дейност?

2

Основната цел на изискването за координация на дейността по вътрешен одит с тази на външните одитори е:

3

Кое от изброените твърдения описва най-пълно задачите на ЗВО?

4

ЕК е необходимо условие за работа в сферата на вътрешния одит в публичния сектор, защото:

5

Екип от трима вътрешни одитори от ЗВО на министерство „Х” извършва одит на процеса по доставка и стопанисване на дълготрайните материални активи (ДМА) на министерството. При детайлни тестове на извадка от 15 договори за закупуване на автомобили проверяващият одитор У установява, че в 5 от случаите доставчик е дружеството, ръководено от бившата му съпруга. Вътрешният одитор докладва този факт на ръководителя на екипа. Коя от следните реакции на ръководителя на екипа е най-подходяща?

6

При спазване на изискванията на Закона за държавния служител в ЗВО на министерство „Х” за главен вътрешен одитор се назначава лице, което до момента е било старши експерт в дирекция „Човешки ресурси” на същото министерство. Действията на органа по назначаването са незаконосъобразни, защото:

7

Присъщите за дейността стандарти не включват:

8

Стандартите и методологията за дългосрочно планиране на дейността по вътрешен одит изискват следното съотношението между одитните ангажименти за увереност и одитните ангажименти за консултиране:

9

Годишният доклад за дейността по вътрешен одит не съдържа информация за:

10

ЗВО на община «Х» се състои от четирима одитори, включително РВО. Всички те имат завършено висше икономическо образование и придобита образователно-квалификационна степен "магистър". Тази квалификация отговаря ли на изискванията за компетентност на Стандартите?

11

Ръководителят на организация “Х” утвърждава план за действие за изпълнение на препоръки на одитори от Сметната палата, които изискват незабавни дeйствия. Ръководителя на организацията планира да ангажира вътрешните одитори за проследяване на своевременното и адекватно изпълнение на действията от отговорните лица. Може ли вътрешния одит да извърши такъв ангажимент?

12

Специфичните одитни дейности по глава V от ЗВОПС се осъществяват в съответствие с Международните споразумения за предоставяне на средства от Европейския съюз и съответните регламенти на Европейския съюз, отнасящи се до управлението и контрола на предоставените средства по Структурните фондове, Кохезионния фонд, както и по предприсъединителните фондове на Европейския съюз и представляват всичко от изброените, с изключение на:

13

Кметът на община „Х” включва ЗВО от двама вътрешни одитори като сектор в дирекцията, отговорна за управление на човешките ресурси. Правилно ли е постъпил кметът?

14

Кое от изброените е цел на Стандартите?

15

Вътрешният одит е независима и обективна дейност за предоставяне на увереност и консултиране, която има за задача всичко от изброените, с изключение на:

Резултати от теста

Верни ( от общо въпроса)
Грешни ( грешни и без отговор)
Време