00:00:00

Тест по биология

1

Кората на големите полукълба се дели на зони. Коя от изброените отговаря за волевите движения на мускулите?

2

Хромозомите, които са еднакви за двата пола при човека се наричат:

3

Предният зъбчат мускул се отнася към:

4

Двукрилата клапа се разполага:

5

Общото между мутационния процес, миграциите и популационните вълни е, че:

6

Кои от изброените твърдения са в сила за пероксизомите? (1) Те са двумембранни органели. (2) Те са едномембранни органели. (3) В тях се обезврежда силно токсичният водороден пероксид. (4) В тях може да се разграждат мастни киселини. (5) Локализирани са върху зърнестата ендоплазмена мрежа

7

За китката е вярно, че: (1) Е изградена от 10 малки кости (2) Костичките се разполагат в два реда по пет (3) Първият ред кости се съчленява с костите на дланта (4) Вторият ред кости се съчленява с костите на пръстите

8

Кои от твърденията за костната тъкан са верни? (1) Това е съединителна тъкан (2) В костната тъкан са отложени голямо количество минерални соли, особено калций и фосфор (3) Има изхранваща (трофична) функция (4) Клетките и междуклетъчното вещество образуват костни пластинки (5) Има опорна функция

9

Маточната лигавица: (1) разраства и задебелява ежемесечно под действието на хормони, отделени от зреещия фоликул (2) разраства и задебелява ежемесечно под действието на хормони, отделени от жълтото тяло (3) разраства и задебелява ежемесечно под действието на хормони, отделени от яйцеклетката след попадането и в матката (4) след овулация се поддържа и предпазва от излющване от хормони, отделяни от жълтото тяло (5) при бременност не се излющва до края на бременността

10

По време на съня: (1) Се понижава активността на нервната система (2) Се прекратяват контактите с околната среда (3) Дихателните движения са по-редки сърдечната честота се повишава (5) Температурата и обмяната на веществата се понижават

11

Кои от твърденията за устройството на сърцето са верни? (1) Сърцето е разположено в съединително-тъканна торбичка, наречена ендокард (2) Сърцето на човека има две предсърдия и две камери (3) Вътрешният слой на стената на сърцето се нарича перикард (4) Средният слой на стената на сърцето се нарича миокард

12

За мускулите на бедрото са в сила следните твърдения: (1) По предната част на бедрото се намира триглавия бедрен мускул, който разгъва подбедрицата в колянната става (2) По предната част на бедрото се намира четириглавия бедрен мускул, който разгъва подбедрицата в колянната става (3) По предната част на бедрото се намира четириглавия бедрен мускул, който сгъва подбедрицата в колянната става (4) Мускулите по вътрешната повърхност на бедрото го привеждат към другия крак (5) Мускулите по вътрешната повърхност на бедрото го отвеждат от другия крак

13

За катаболитните процеси са в сила твърденията: (1) Това са процеси на разграждане на органичните съединения до по-нискомолекулни органични или до неорганични съединения (2) Биологичната роля на катаболитните процеси е освобождаването на енергия, част от която организмите превръщат в работа (3) Протичат като процеси на редукция, в които донор на водородни атоми е НАД.Н2 (4) Универсален обменен катаболитен път, който се осъществява в цитозола на всички клетки, е гликолизата.

14

За гръбначния стълб са в сила следните твърдения: (1) С изправянето на главата и прохождането на детето постепенно се развиват нормалните кривини на гръбначния стълб (2) Поясните прешлени са свързани помежду си неподвижно (3) Кръстната част е част от пояса на долния крайник (4) Атласът има ставни повърхности за свързване в клиновидната кост на мозъковия череп.

15

Вените : (1) са тръбести образувания (2) с приближаването си към сърцето се разширяват (3) в повечето случаи са успоредни на артериите (4) са разположени по-дълбоко от артериите (5) имат по-тънки стени от артериите.

16

Слъзната жлеза: (1) Се намира отгоре и странично над очната ябълка (2) Се намира отдолу и странично на очната ябълка (3) Принадлежи към жлезите с вътрешна секреция (4) Секретира секрет, който изтича постоянно през носовослъзния канал.

17

Фотосинтетичното фосфорилиране е процес, при който: (1) Електроните се транспортират до кислорода чрез дихателната верига (2) Синтезираният при аеробно окисление АТФ може да се използва в тъмнинните реакции (3) Се извършва редукция на CO2 от органични съединения (4) се извършва синтез на АТФ, като се използва енергията на слънчевата светлина

18

В подхълмието са разположени ядра, които осъществяват контрол на :(1) Центъра на кръвообръщението(2) Центъра на дишането (3) Центъра на жаждата (4) Центъра на повръщането (5) Центъра, контролиращ сърдечната дейност

19

За улавяне на плячката хищниците постъпват по различен начин. Кои от твърденията са верни? (1) Щуката устройва засада на плячката. (2) Мравколъвът прави капани. (3) Тигърът преследва плячката. (4) Гепардът преследва плячката.

20

Между централната нервна система и изпълнителните органи съществува непрекъсната права и обратна връзка. Изберете тези твърдения, които са в сила за обратната връзка! (1) Предават се команди как да работи даден орган. (2) Отчита се резултатът от изпълнението на действието. (3) Внасят се корекции в дейността на изпълнителните органи. (4) Поддържа се хомеостазата.

21

За тимуса са в сила следните твърдения: (1) Тимусът е разположен зад гръдната кост. (2) С увеличаването на възрастта на човека, тимусът става по-голям и неговата роля в имунната защита на организма се увеличава. (3) Лимфоцитите, които се специализират в тимуса участват при отхвърлянето на присадени органи. (4) В тимуса узряват лимфоцити, които участват в имунните реакции на организма.

22

За симпатиковия дял на вегететивната нервна система са в сила твърденията: (1) Симпатикусът е най-активен при покой. (2) Симпатикусът играе роля за възстановяване на енергетичните запаси на организма. (3) От двете страни на гръбначния стълб има вертикални вериги /стволове/, изградени от възли на симпатикови нерви. (4) Симпатиковите нерви предизвикват подобряване кръвоснабдяването на работещите мускули.

23

За чревните власинки са в сила твърденията: (1) Те се вдават към вътрешността на червото. (2) В стената им има гладкомускулни влакна, които осигуряват тяхното движение. (3) В основата им се отварят жлези. (4) Във вътрешността им се намират кръвоносни и лимфни капиляри.

24

Кои от твърденията са верни? (1) Ребрата са дълги кости, които участват в изграждането на гръдния кош. (2) За да може гръдният кош да се повдига нагоре, ребрата са залавят за гръдната кост по-високо, а за гръбначния стълб по-ниско. (3) За прешлените на гръбначния стълб ребрата се свързват чрез стави. (4) В изграждането на гръдния кош участват 12 ребра.

25

Клетъчното диференциране се дължи на: (1) Частична загуба на генетичен материал по време на митоза. (2) Промяна в съдържанието на ДНК по време на репликацията. (3) Блокиране на част от генетичната промяна. (4) Активиране на отделни гени. (5) Синтеза на определени белтъци.

26

Каква е ролята на въглехидратите в природата? (1) Те са енергиен източник за живота. (2) Те са главният структурен компонент на животинските клетки. (3) Някои монозахариди са компонент на нуклеиновата киселина. (4) Те са конюгирани към редица белтъци и липиди. (5) Срещат се в структурата на всички коензими

27

Ретината: (1) В предната част на окото е прозрачна и се нарича роговица. (2) Е изградена от съединителна тъкан. (3) Съдържа зрителни рецепторни клетки (пръчици и колбички). (4) Съдържа пръчици, струпани в централната ямка. (5) Съдържа колбички, чрез които се осъществява цветно виждане.

28

Изброени са твърдения. Кои от тях са в сила за развитието на зародиша? (1) Купчинка от 16 клетки оформя зародишното мехурче. (2) Когато зародишните клетки в зародишното мехурче достигнат 32, се оформя плацентата. (3) Плацентата, чрез която зародишът се храни, се образува от маточната лигавица и вътрешната обвивка на зародиша. (4) След четвъртия месец от бременността, зародишът се нарича фетус (плод) .

29

Тилакоидната мембрана на хлоропластите и вътрешната мембрана на митохондриите си приличат по това, че: (1) В тях се осъществяват окислително–редукционни реакции. (2) В тях се осъществява фосфорилиране на АДФ до АТФ. (3) Трансформират енергията от електронният транспорт в енергия на заредената мембрана. (4) Съдържат пигменти.

30

Кои от следните твърдения за ДНК са верни? (1) Броят на големите азотни бази в едната верига е равен на броя на малките азотни бази в другата верига. (2) Водородните връзки между А и У и между Г и Ц са здрави химични връзки и допринасят за стабилността на ДНК молекулата. (3) Захарофосфатният скелет е във вътрешността на молекулата, а азотните бази са насочени навън. (4) Подреждането на базите на едната верига е комплементарно на другата. (5) Наличието на фосфатен остатък придава киселинни свойства на ДНК.

Резултати от теста

Верни ( от общо въпроса)
Грешни ( грешни и без отговор)
Време