00:00:00

Тест по статистика

1

За изучаване динамиката на работнаа заплата в пронишлеността се наблюдават паботните заплати на работищете в 50 промишлени предприятия, намиращи се в различни градове от страната. Коя е изучаваната съвкупност?

2

Възможните определения на признака семейно положение се съдържат на: (1) номиналната; (2) ординалната; (3) ранговата; (4) интервалната скала

3

Вариционни (количествени) статестически признаци са тези:

4

Посочете вярното продължение на текста: Само част от единиците на статистическия ред учасват при изчисляването на: (1) алгебричните средни; (2) позиционните средни.

5

На изпит две групи студенти получават следните оценки: Първа група: 2, 2, 3, 4 и 5; Втора група: 2, 3, 3, 4 и 4. В коя от двете групи студенти разсейването е по-голямо?

6

За емпирично разпредление е зчислена стойността на коефициента за ексцеса: 3,16. Ексцесът е:

7

По данни от 36 случайно избрани автомобила е установено, че средният разход на ориво е 6,2 литра при стандартно отклонение 0,8 литра. Какъв е максимално възможният размер на грешката при вероятност Р = 0,95?

8

Намерете броят на единиците, които трябва да се наблюдават, за да се установикачеството на перилен препарат, ако от минали изследания е известно, че дефектните изделия са в размер на 5% при максимална грешка 2% и гаранционна вероятност Р = 68%.

9

Може ли да се твърди,ччче средната на извадката се различава значимо от средната на генералната съвкупност, ако: - t емп. > - t теор.

10

Кои са статистическите единици при проучване качеството на произвежданите обувки в 10 предприятия?

11

Възможно ли е извършването на интервална групировка, когато в основата й стои дискретен признак?

12

Възможни определения на признака трудов стаж се съдържат на: (1) номиналната; (2) ординалната; (3) ранговата; (4) интервалната скала.

13

Полигонът на разпределение се използва за графично представляване на: (1) дискретни; (2) интервални статистически редове.

14

След изпит студентите са получили следните оценки: 5, 3, 4, 6, 3, 2, 5. Колко е медианният среден успех?

15

Наименована е величината на: (1) стандартното отклонение; (2) коефициента на вариация.

16

За емпирично разпределение е изчислена стойността на коефицента на Пирсън: -0,82. Асиметрията е: (1) положителна; (2) отрицателна; (3) силна; (4) слаба.

17

От 25 случайно избрани изделия е установено, че 11% са некачествени. Колко ще бъде размерът на максималната грешка при Р = 0,68?

18

Колко души от работищите в една фирма трябва да се включат в извадка за установяване на средния им трудов стаж? Известно е, че стандартното отклонение е 1,5 год. , максималната точност да бъде 0,8 год. при гаранционна вероятност Р = 95%.

19

При проверка на статистически хипотези грешка от втори род има когато: (1) се отвърли алтернативната хипотеза, а тя е вярна; (2) се приеме алтернативната хипотеза, а тя е невярна.

Резултати от теста

Верни ( от общо въпроса)
Грешни ( грешни и без отговор)
Време