Материали 1-10 от 8

За буквите 2 стр.

За буквите

Създадено през ІХ век, съчинението "За буквите" е познато на съвременния читател не с оригиналния си вариант, а благодарение на преписите, създавани през вековете. Когато е създадено съчинението, неговата стойност се измерва с проявения хуманизъ
lubega
13 0
Идеята за мисията на словото в Проглас към Евангелието 2 стр.

Идеята за мисията на словото в "Проглас към Евангелието"

Началото на евангелсия текст от Йоан възвещава свещена за християните истина, разкриваща неделимото единство между християните и Бога. Евангелието от Йоан възниква в средата на кножовници, запознати с учението за лотоса (грц.- дума, мисъл, закон, разум)..
loli
15 0
Идеите утвърдени в Азбучна молитва 2 стр.

Идеите, утвърдени в "Азбучна молитва"

Средновековнияt поет доказвва светостта на азбуката с магията на словото и пътя му към сърцатa на хората посредством свещените ритуали и познанието на Бога. Молитвата свързва в едно вярата и словото.
messi
12 0
Проглас към Евангевието възхвала на писменото слово 3 стр.

"Проглас към Евангевието" – възхвала на писменото слово

"Проглас към Евангилието" на Константин-Кирил Философ е едно от първите произведения на старобългарската извънкултова официална поезия, възникнала в началото на IX век.
emoto_92
135 1
Образът на Константин Кирил Философ според пространното му житие 3 стр.

Образът на Константин Кирил Философ според пространното му житие

Житието на свети Кирил възниква скоро след неговата смърт/869г/. Написано е в чест на светлата памет на създателя на славянската азбука и за прослава делото и живота му.
ndoe
27 0
Личността на Паисий според История славанобългарска 2 стр.

Личността на Паисий според "История славанобългарска"

Паисий Хилендарски не претендира за авторово присъ­ствие в книжовния небосклон на осемнадесетото столетие от създаването на България. За липсата на такова самочувствие говорят не само оскъдните лични данни, но и едвам за­белязващите се между редовете
messi
6 0