Други

Какво представлява HDRI?6

Какво представлява HDRI
(0 от 0 гласували)


Какво

представлява HDRI?


Когато някои Ви каже: "HDR", за какво си мислите? За голямо, странно, невероятно изображение, на което ти не можеш да повярваш? Еее, много хора си мислят, че HDR беше създаден, за да имат странен ефект като плакати на Хари Потър, но това не е целта на това.

HDRI или просто HDR (The High Dynamic Range/Imaging) означава изображение с висок динамичен диапазон. HDR е фотография, която общо взето се опитва да пресъздаде в максимална степен диапазона от цветове и сенки, които апарата вижда. HDR е технология, която слива 3 изображения с различна експозиция (обикновенно са три, но също така могат да бъдат и 20, и повече ...). Какво ще рече "изображения в различна експозиция"? Това са 3 снимки с различни контрасти, цветове, сянка, светлина и т.н. Така например едната снимка е недоекспонирана /тъмна/, втората с оптимална експозиция и третата преекспонирана /преосветена/. Това се нарича брекетинг и някои камери го правят автоматично /AEB/. Сега остава да ги комбинираме и да измъкнем най-доброто от трите в една. Това става поне по два начина: трудно - с Фотошоп и лесно – със специализиран софтуер.

Сега ще Ви дам примери за HDR изображения с фотографиите на Дейв Хил (Dave Hill). Той е култова фигура в професионалните фотосреди. От неговите работи се впечатляват и дизайнери и хора занимаващи се с ретуш на фотографии. Неговата обработка на изображенията е доста интересна. Затова и метода на обработка вече носи неговото име - The Dave Hill Look (или The Dave Hill Effect). Ако човек се разрови из интернет ще намери безброй интернет уроци по Photoshop, които обясняват как се постига този ефект. Но май само Дейв си знае как става това.
Вижте за какво говоря:

Естествено това са малка част от неговите HDR изображения, останалите можите да разгледате на неговата лична страница, ТУК.

Какво представлява HDRI?

Коментари