История

България през VII - IX век

България през VII - IX век
(0 от 0 гласували)


1.Пътят на блгарите към Европа

За пъви път името българин се споменава в анонимен  летопис. През VI век сирийската хроника отбеляза че българите имат градове в района на Северен Кавгас. При нахлуването на хуните в Европа българите влизат в техният съюз, но по късно са покорени от аварите. През 632 г. Начело с кан Кубрат те се тделят от аварите и образуват Стара Велика България. През 635 г. е сключен договор и империята признава българската държава ,а канът получава титлата патриций. Когато кан Кубрат Умира синовете му се разделят.Стара Велика България на Баян е превзета от хазарте. Котраг заедно с племената си се предвижва по р.Волга и основава Волжка България.Към централна Европа се предвижва Кубер.Българите на Алцек се заселват около Равена и Северна Итаия.


2.Дунавска България

Българите на Аспарух достигат областа Онгъл в делата за р.Дунав и се заселват в нея.Установяването им и непрекъснатите нападения на юг от Дунава са сериозна опастност за Византия. Император Константин IV   Поганат организира военен поход но бългаите в подходящ момент разбват визанрийската армия и превземат войните на север т Стара Планина. През 681г. Византия сключва мирен договор с хан Аспарух. Новата държава обхваща ериторията от Стара Планина до реките Днестър и Днеспър и от Черно море до р. Тиса.България се превръща в една от най силните държави в Европа.


4.Възходът на езическа Бългаия

В началото на IX век ках Крум създава нова династия и издава първите псани закони. България се превръща в могъща държава и става съперник на Византия. През 805г. Крум разширява земите си на запад, след това се насочва на юг и разрушава укрепленията на град Сердика. Императое Никифор I отвръща с поход срещу България  и опожарява Плиска. Българите устройват засада и разгрумяват вазантийците а Никифор I загива в битката.Кан Омуртаг сключва 30 годишен мирен договор с Византия и започва вътрешно стабилизиране.Столицата Плискае изградена отново.


България през VII - IX век

Коментари