Литература

Дон Кихот и ренесансовият човек: план-тезис

Дон Кихот и ренесансовият човек план-тезис
(0 от 0 гласували)

      Дон Кихот и ренесансовият човек

           План-тезис

1.Увод-Ренесанс-това е период на усъвършенстване и засилване на интереса към човека. Ренесансовият човек се стреми към нови неща-открития на нови земи, засилва се интереса към науките.такъв е и героят на Сервантес-Дон кихот. Силно завладян от рицарските романи, които чете той се умопобърква. Впуска се в много приключения, повечето от които напълно безмислени, в името на своята голяма любов-Дулсинея дел Тобосо.

2.Изложение:

            2.1Ренесансовият човек и приликите му с Дон Кихот

            -ренесансовият човек е завладян от науката и откритията-Дон Кихот също.Впускайки се в множеството приключения той опознава все повече и повече света. Но самия рицар не възприема света такъв какъвто е в действителност. Дон Кихот си сътворява свой собствен свят, в който самият той е странстващ рицар като тези от романите, които чете. Това се превръща в негова лудост. Когато е в умопомрачение той вижда нереални неща. Но въпреки всичко в лудостта му има разум, защото идеалите му са благорадни-негова главна цел е да избави света от всяко зло.

            -за ренесансовият човек честта и достойнството започват да засилват своето значение- Дон Кихот се впуска в многото приключения, за да защити своята чест и тази на своята любима Дулсинея.  Побеждавайки всеки свой “съперник” Дон Кихот го кара да отиде в селото и да съобщи на Дулсинея за  нещата, които е направил за нея рицаря.

            -ренес. Чов. Развива книгопечатането-от там се появяват и рицарските романи ,които така дълбоко впечатляват рицаря, че го довеждат до пълно умопобъркване.

            -ренесансовият човек е загрижен за света-Тъй като целият свят е обладан от злото всеки иска той да се подобри, но малцина полагат усилия.

Дон Кихот е от малкото хора, чиято главна цел е възтържествуването на доброто и справедливостта. Тръгвайаки да се бие срещу несъществуващите великани и армии той мисли, че така помага на света, защото според рицаря тези съкества са зли.

            -рен.чов. обръща внимание на себе си като човек. Дон Кихот също. Той иска да се прослави като рицарите от миналото. Според него някой трябва да се заеме с подобряването на света, защото не може да се разчита на молби.


Дон Кихот и ренесансовият човек: план-тезис

Коментари