История

Втора световна война

Втора световна война
(0 от 0 гласували)

През март, 1939 г. Германия завладява Чехословакия. През април,1939 г. Италия завладява Албания. В тази обстановка Великобритания иска да преговаря със СССР за предотвратяването на фашистката агресия. В същото време Германия предлага на СССР договор за ненападение. Сталин и Хитлер подписват Пакт за ненападение на 23. 08. 1939г., с таен секретен протокол, в който си поделят предварително Централна и Източна Европа.

На 1 септември 1939г. Германия нахлува в Полша. Това води до обявяването на война на Германия от страна на Великобритания и Франция. След капитулацията на Полша в средата на месеца, войната навлиза в период на сравнително ниска активност, известен като период на Странната война – на западния фронт френските и английските войски бездействат. На 17 септември съветските войски също навлизат в Полша и завземат западните райони на Белорусия и Украйна. На 28 септември Германия и СССР сключват Договор за дружба и граници. На 30 ноември 1939 г. Съветският съюз напада и завзема Финландия и води до 12 март 1940 г. т. нар. Зимна война – анексира Литва, Латвия и Естония, заради което е изключен от ОН. На 9 април 1940 г. Германия напада Дания и Норвегия.

На 9 май 1940 г. германските войски нападат Холандия, Белгия и Люксембург. Френското и английското правителство изпращат подкрепления на белгийците. На 17 май немски танкови дивизии навлизат дълбоко в Северна Франция, придвижвайки се към Ламанша. След падането на Брюксел, английските и белгийски армии се оттеглят към Дюнкерк. След капитулацията на Белгия, англичаните са обградени при Дюнкерк. На 10 юни Италия обявява война на Франция и Англия и италианската армия нахлува в Южна Франция. На 13 юни Париж бива изоставен без бой на настъпващата немска армия, а на 17 юни френският маршал Анри-Филип Петен моли Германия за примирие. На 22 юни е подписано Компиенското примирие, с което Франция се задължава да демобилизира армията си и да остави по-голямата част от териториите си под немска окупация. В неокупираните части на страната се установява режимът на маршал Петен със столица Виши.

На 27 септември в Берлин е подписан Тристранния пакт между Германия, Япония и Италия. Италианските войски нахлуват в Кения, Сомалия и Судан в Източна Африка и Египет. На 1 март 1941 г. България се присъединява към Тристранния пакт и немски войски влизат в София. На 20 май немски парашутисти завземат остров Крит, а остатъците от разбитата английска армия се оттеглят към Кипър и Египет.

Операция „Барбароса“ е кодово наименование, избрано от немското върховно командване за нападението на Съветския съюз през 1941 г. На 22 юни 1941 г. 79 немски дивизии пресичат границата в три основни групировки - група армии „Север“  - те трябва да стигнат до Ленинград за един месец; група армии „Център“ – те трябва да предприемат двупосочно настъпление през Минск и Смоленск към Москва; група армии „Юг“  - те трябва да превземат Киев, басейна на река Дон и Черноморското крайбрежие. Сталин не желае да предизвиква по никакъв начин немците и не е убеден във възможността от германско нападение, защото смята, че това ще е самоубийство за Хитлер, а германската армия за неспособна да осъществи цялостна успешна военна кампания срещу Съветския съюз (в което в крайна сметка се оказва прав), и защото не открива убедителни доказателства, че германската армия действително се готви да воюва в СССР през 1941 г. Например липсват всякакъв вид зимно оборудване, облекла, горива и оръжие, годни да се използват зимно време на съветска територия.Срещу около 3 000 000 немска армия руснаците имат около 5 000 000, но съветските войски не са подготвени да окажат сериозна съпротива и биват почти напълно разгромени в началото. През есента на 1941 г. Москва е обхваната от паника. Хитлер следва план “Тайфун” – той цели да превземе столицата и да превърне Кремъл в “Музей на величието на Германия”. Битката за Москва се ръководи от генерал Жуков и започна ва 5.12.1941г., руснаците побеждават. Ленинград успява да устои 900 дена под блокада. Битката при Сталинград продължава 250 денонощия и на 2.02.1943г. германците са победени. А битката, която започва при Курската дъга на 5.07.1943г., продължава 50 дни и също завършва с победа на съветските войски.

На 7 декември 1941 г. Япония напада американската военна база Пърл Харбър. САЩ дават хиляди жертви, губят над 180 самолета, 19 кораба и подводници. На следващия ден САЩ обявяват война на Япония. На 11 декември, в съответствие с Тристранния пакт, Германия и Италия също обявяват война на САЩ. През 1941 и началото на 1942 година Япония завзема Малайзия, Сингапур, Индонезия, Филипините. Британските сили в Хонконг се предават на японците. Обратът във войната става при морското сражение около атола Мидуей, където японският флот се проваля в атаката си, губейки четири самолетоносача, а САЩ - само един. По-късно същата година американските морски пехотици превземат Соломоновите острови. Върху японския град Хирошима на 6 август 1945 е хвърлена атомна бомба от САЩ. Тя унищожава 80% от града и повече от 80000 души (през следващите няколко месеца още 60000 умират от радиацията). На 8 август 1945 г. Съветският Съюз обявява война на Япония, съветските войски навлизат в Манджурия, разгромяват японската армия и завземат Североизточен Китай, Северна Корея, Южен Сахалин и Курилските острови. На 9 август американците хвърлят втора, по-мощна атомна бомба върху Нагасаки. На 10 август японското правителство моли за примирие. Американските окупационни сили навлизат в Япония на 26 август. Капитулацията е подписана официално на 2 септември 1945 г., на борда на американския военен кораб "Мисури".

На 5 септември 1944г. СССР обявява война на България. Три дни по-късно българското правителство моли за примирие, но е свалено от власт с военен преврат, а на 16 септември съветските войски влизат в София.

От 28 ноември до 1 декември 1943г. в Техеран се провежда първата конференция  на Сталин, Рузвелт и Чърчил. Там се взема решение в Западна Европа да се открие втори фронт. В изпълнение на взетите решения на 6 юни 1944 г. американски и британски сили осъществяват успешен десант на брега на Нормандия – това е т.н. “операция Оверлорд”, под командването на американския ген. Айзенхауер и британския ген. Монтгомъри. За  една седмица те успяват да заемат 100 км от брега и построяват изкуствени пристанища там. На 15 август е извършен подобен десант и на средиземноморския бряг, между Марсилия и Ница. На 25 август е освободен Париж, а на 2 септември - Брюксел. На 15 септември двете американски армии се срещат при Дижон и се подготвят за нападение срещу Германия. През декември немското командване, по заповед на Хитлер, предприема изненадващо настъпление срещу американските позиции в Белгия - т.нар. Арденска операция. След тежки загуби, съюзниците са принудени да отстъпят. В крайна сметка обаче германското контранастъпление не успява поради ускореното съветско настъпление на Източния фронт, което ангажира основните сили на Германия. Англо-американските сили бомбардират Дрезден. В резултат на тази бомбардировка загиват повече от 140000 мирни граждани. На 20 февруари съветските танкови дивизии достигат до Берлин

От 4 до 11 февруари 1945 г. се провежда Ялтенската Конференция, където Сталин, Чърчил и Рузвелт се споразумяват за окупацията на Германия и бъдещото преразпределение на Европа. Там се приемат Декларация на освободена Европа и Споразумение за Далечния Изток. На 1 май 1945г. съветската армия навлиза в Берлин, а немското радио обявява че Хитлер е мъртъв. Един милион немски и италиански войници се предават. На 8 май Чърчил и Труман обявяват края на войната в Европа. Рано сутринта на 9 май немските ръководители в Берлин подписват капитулация и Сталин също обявява края на войната. Затова 9 май се празнува като Ден на победата, а в днешно време като Ден на Европа. От 19 юли до 2 август 1945 е последната – трета конференция – в Потсдам – Сталин, Труман и Чърчил се споразумяват за бъдещите отношения с победена Германия. Германия губи почти половината от територията си и трябва да изплаща огромни репарации.

През 1946 г. се провежда мирна конференция, където се обсъждат мирните договори с победените страни Италия, Румъния, Унгария, България и Финландия. Договорите се подписват в Париж на 10 февруари 1947 г.

Повече от 60 милиона души загиват във Втората световна война. 70% от индустриалната инфраструктура в Европа е разрушена. Изтощена от войната и от огромния финансов дълг към САЩ, Великобритания губи Индия, а по-късно и останалата част от колониалната си империя. САЩ и СССР стават новите господари на света. Европа, обезкървена и разделена, става политически и икономически зависима от тях. През 1949 г. трите западни държави (САЩ, Великобритания и Франция) образуват от окупационните си зони Федерална Република Германия - ФРГ, а в отговор на това СССР образува Германската Демократична Република – ГДР - от остатъка на своята окупационна зона.

Започва т.н. Студена война. На 4 април 1949г. се създава НАТО – Организация на Северноатлантическия договор, под ръководството на САЩ. В нея влизат 10 европейски страни, Канада и САЩ. В отговор СССР и социалистическите републики създават Организация на Варшавския договор.


Втора световна война

Коментари