Парите като необходимо зло

Парите като необходимо зло

Добавен от

21 May 2010

(0 рейтинга)

Парите като необходимо зло

 

Искрена любов, истинско приятелство - има неща, които не могат да се купят, но те май не са чак толкова много. Всичко останало човек получава с посредничеството на финикийските знаци. Как се отнасяме към тях и какво да правим, ако искаме да ги умножим?

Вродените особености на характера не са единственият фактор, предопределящ спецификата на нашето отношение към парите. От значение в случая са и темпераментът, полученото в детството възпитание, възгледите ни за най-различни области на живота, възрастта, социалната активност. И така, имате ли шанс да забогатеете и към коя категория спадате - на победителките, неудачниците или трезвите реалистки?

 

ПОБЕДИТЕЛКА

Нуждаете се от много, страшно много пари - не за да ги харчите, а за да натриете носа на околните. Всъщност подобен начин на мислене е присъщ повече на мъжете с тяхната психика на завоеватели. Но упоритите, честолюбиви дами, които не забравят дори обидите, нанесени им в далечното детство, също могат да бъдат настроени на вълна хи-перкомпенсация с помощта на финансови постижения. При това впечатляващи - енергията, харизмата и стремителността ви гарантират успех в различни високодоходни сфери.

Проблеми. Не сте в състояние да извлечете истинско удоволствие от постигнатото, а ако по една или друга причина се наложи да се откъснете за известно време от работата, обикновено изпадате в депресия.

Един съвет. Дори да не ви се вярва, общуването с природата е най-добрата рецепта за вас. Това просто, даже примитивно занимание ще ви накара да усетите вкуса на живота и да престанете да измервате всичко само с пари. Върнете се мислено в своето минало и благодарете на тези, които са ви засегнали, за това, че именно те са ви направили преуспяваща, неуязвима личност, И ги забравете - нека мислите ви заемат хора, ценящи ви не заради банковата сметка, а заради самата вас.

 

ПАЗИТЕЛКА НА СТАТУКВОТО

„Бели пари за черни дни" - ето девиза, който следвате цял живот. Като дете сте пускала в касичката си всяка намерена или подарена монета и дори през ум не ви е минавало да я изхарчите за някакво невръстно удоволствие. Сега пък влагате в недвижима собственост или внасяте в банковата си сметка по-голямата част от спечеленото с честен труд. По всяка вероятност парите ви създават чувство на сигурност, че „черните дни" никога няма да настъпят. Като вас се държат хората със стабилна нервна система, които не се стремят към кой знае какви развлечения, не търсят нови и нови впечатления и по-високо от всичко ценят комфорта.

Проблеми. Всъщност нямате такива. Но тежко и горко на близките ви - те неминуемо ще открият, че вашата спестовност граничи със скъперничество и дори с алчност. Защото пазителките на статуквото не виждат нищо ненормално в това да искат от мъжа си отчет за похарчените за вестник пари, след като са му подарили златен часовник.

Един съвет. За да не изпитвате чувство на вина и усещане за непреодолима загуба след похарчването на определен брой финикийски знаци -няма значение какъв, в бюджета ви трябва да има специална графа „за всякакви глупости". Ще видите, че дори най-дребните приятни изненади, направени на себе си и на другите, могат да променят живота ви към по-добро.

 

АКТИВНА ПОТРЕБИТЕЛКА

Парите са ви нужни, за да ги харчите с една-едничка цел: да си доставите удоволствие. Осъществявате плановете си, дори да са неизгодни от материална гледна точка. И ако трябва да избирате между парите и интересната работа, винаги ще предпочетете второто. Затова професионалният ви път е доста сложен и понякога трънлив.

Проблеми. Подобна житейска позиция не ви гарантира сигурни доходи, а това поражда известна неувереност в утрешния ден.

Един съвет. Ценете стремежа си да живеете така, както ви харесва. Също и своите близки, тъй като ви предоставят тази възможност. Обръщайте им повече внимание, защото често остават на заден план - нещо, което не им е много приятно.

 

ТРЕЗВА РЕАЛИСТКА

Нито пестите, нито се стремите да печелите повече. Искате да разполагате с точно толкова пари, колкото са достатъчни, за да можете да издържате спокойно семейството си, да възпитавате децата и да реализирате своите планове. Не гледате на работата си като на удоволствие, а като на необходимост, която може да бъде повече или по-малко приятна. Всъщност дамите с подобна житейска позиция са мнозинство, защото момиченцата по традиция израстват с убеждението, че най-важно е семейството, а не собствената им реализация.

Проблеми. Трудно се справяте, ако се озовете в кризисна ситуация. От време на време си казвате, че животът ви минава напразно, а когато поостареете и децата напуснат семейното гнездо, започвате да се чувствате безполезна. Един съвет. Непременно харчете част от парите, които получавате, за себе си - за своята външност, хоби и т. н. Не ви е присъщо? Започнете с нещо малко и постепенно се развихрете (естествено в разумни граници).

 

ОПТИМИСТКА БЕЗ КЪСМЕТ

Вечно се проваляте в нещо. Всеки път се оказвате не на точното място и не в точното време, постоянно искате пари на заем. Дълго не можете да си намерите работа, достойна за вашето професионално ниво и образование, затова често сменяте службата си.

Проблеми. На пръв поглед са очевидни. На практика обаче вие не страдате много заради недостига на пари и несигурността на своето положение.

Нещо повече, именно този начин на живот ви доставя както необходимите емоции, така и някои бонуси - например съчувствието на околните и тяхната готовност да ви се притекат на помощ.

Един съвет. Рано или късно ще започнете да мислите по-трезво -след като навършите определена възраст или се озовете в ситуация, в която няма да има на кого да разчитате. Защо обаче не се вразумите още сега? Нима не си давате сметка, че ако се разболеете, ще ви трябват пари за лечение, че ако не си плащате сметките, ще последват санкции. Не, не искаме да ви плашим. Просто ви предлагаме да започнете да гледате по-трезво на живота.

 

Опра Уинфри със сигурност спада към ПОБЕДИТЕЛКИТЕ. Чернокожа,  бедна,незаконородена, тя създава        своя медийна империя. Богатството на телевизионната звезда възлиза на 1,5 милиарда долара.

 

Лилиан Бетанкур получава в наследство от баща си фирмата Л`Ореал и като истинска ПАЗИТЕЛКА НА СТАТУКВОТО запазва и умножава многократно състоянието си. Днес то достига 22,9 милиона долара.

 

 

Парис Хилтън е АКТИВНА ПОТРЕБИТЕЛКА и не разчита на              голямото си наследство. Модел, актриса, певица, водеща на реалити предавания, тя печели сама парите си. В актива й засега са за- писани 260 милиона долара.

 

Джоан Роулинг, някогашна учителка и самотна майка, живееща от социални помощи, има поведение на родена РЕАЛИСТКА. Нейните световноизвестни бестселъри са й донесли 1 милиард долара в банковата сметка.

 

ПЕСИМИСТКА БЕЗ КЪСМЕТ

И на вас не ви стигат парите, но не проявявате кой знае какво желание да ги спечелите. Най-честата ви реакция е негативно отношение към работодателя и по-заможните от вас. Нищо чудно като дете да сте била прекалено глезена или закриляна от всички житейски неприятности. Затова сте убедена, че други, например различни социални институции, трябва да решават проблемите ви. Изобщо не възнамерявате да се вземете в ръце, а и не искате. Предпочитате да страдате заради лошото си финансово положение и поведението ви е крайно пасивно. Подобно явление в психологията се нарича придобита безпомощност. Проблеми. Материалната недееспособност в комбинация с обида и агресия води до нервни разстройства и соматични заболявания. Доказано е, че именно тези емоции са пусков механизъм за болестите на сърдечносъдовата система, на храносмилателните и дихателните органи. Един съвет. Просто е недопустимо да съсипвате здравето си по такъв глупав начин. Намерете сили да се промените, открийте нови области на приложение на своите способности.

 

 

Парите като необходимо зло

Коментари