Смехът като най-приятното и евтино лекарство

Смехът като най-приятното и евтино лекарство

Добавен от

20 May 2010

(0 рейтинга)

    Всички писания за ползата от смеха споменават историята на американеца Норман Къзинс. Лекарите откриват, че младият мъж има злокачествено заболяване на костите, съпроводено с ужасни болки, и преценяват шансовете му да оцелее на 1:500. След като разбира диагнозата, Къзинс напуска по свое желание болницата и се настанява 6 хотел. Там той гледа на видео само комедии, а наетата специално за целта медицинска сестра му чете хумористични разкази.

    На гости му идват приятели, получили най-строго наставление да се шегуват и веселят заедно с него. Много скоро Къзинс си дава сметка, че след поредния пристъп на луд смях болката го напуска за цели десет мину-ти. След известно време започва да спи спокойно, а половин година по-късно става яс-но: болестта постепенно капитулира. Когато оздравява напълно, Къзинс написва книга-та „Лекарят В самите нас", дала тласък за появата на гелотологията - наука за лечението със смях. Както показват изследванията, въпросната терапия спасява хората от лапите на депресията много по-бързо от медицинските препарати.

Смехът

като най-приятното и най-евтиното лекарство на света

 

Смейте се за здраве                           

                                                                       

Какво става с човек, когато се кикоти от сърце? Преди всичко се променя начинът му на дишане. Много от нас дишат повърхностно, без паузи, понякога с отворена уста. А това води до повишена алкалност в кръвта и тъканите, което на свой ред допринася за появата на нервно-мускулна свръхвъзбудимост. Когато се смеем, ние вдишваме продължително и дълбоко, а издишваме кратко и отривисто, при което газообменът в тъканите се ускорява 3-4 пъти и организмът ни започва да се чувства като по време на разходка след дъжд в гората.             

 

После пристъпът на бурно веселие отшумява, но нашето добро настроение се запазва задълго. Това също си има научно обяснение - смехът ограничава производството на стресови хормони и активизира отделянето на ендорфини, собствените морфини на организма. Нищо чудно, че след гледането на комедии Къзинс забравял болката. Освен всичко останало, смехът променя и характера на сърцебиенето - неговият ритъм първо се учестява, после се забавя.

ТРИ МИНУТИ УСИЛЕНО ГРЕБАНЕ И 27 СЕКУНДИ СМЯХ ДЕЙСТВАТ ЕДНАКВО ДОБРЕ ВЪРХУСЪРЦЕТО


Учените правят и друго важно откритие: смехът се отразява положително върху състоянието на мозъка по простата причина, че кръвоснабдяването му е свързано с активността на лицевите мускули. Изражението върху лицата на децата се мени до 30 пъти дневно. А при някои възрастни, особено ако са в потиснато състояние на духа - не повече от три. Когато човек се залива в смях или поне се усмихва, притокът на кръв към мозъка му се засилва и той получава повече кислород. В резултат кръвното налягане се нормализира, нивото на холестерола се понижава и се предотвратяват такива страховити страдания като инсулта и исхемичната болест на сърцето,

Веселите хора боледуват по-малко, по-бавно остаряват и дори по-рядко страдат от... запек.

 

Признак на ум

Психолозите са забелязали: хората, които умеят да разказват добре смешни истории, са късметлии във всичко, включително и в това, че уреждат личния си живот по-добре от останалите. Според специалистите чувството за хумор е признак на високо интелектуално ниво, тъй като способността да се възприемат, ценят и възпроизвеждат забавни истории е резултат от сложен обмен между двете полукълба, контролиращи логиката и емоциите.

 

Уроци по смях

1. Гледайте смешни филми и телевизионни програми, четете сборници с вицове и хумористични разкази.

2. Събирайте се с приятели от детството и си припомняйте забавни епизоди от миналото.

4.  Когато сте във весела компания, вие ще се смеете и на тези шеги, които насаме ви се струват недостатъчно остроумни.

5.  В момента, в който започнете да гледате на света с лека насмешка, дори стресовите епизоди ще ви изглеждат забавни.

6.  Спомняйте си смешни неща, когато умът ви не е зает (в градския транспорт, във фризьорския салон

и т. н.). Не е нужно да се напрягате - не претоварвате мозъка си с негативни емоции, той спонтанно ще започне да ви припомня забавни случки, отдавна чути вицове И по този начин ще се самовъзстановява по-бързо.

А ако не можете да „родите" нито една шега? Няма страшно, това съвсем не означава, че сте глупави. Има хора, способни да веселят другите, има и такива, които само могат да се смеят на чутото от чужди уста. И едните, и другите са абсолютно нормални. Но ако често не разбирате защо околните се кикотят, това вече е лош признак, който разкрива, че се намирате в състояние на хронична тревожност.

 

Споделете своята усмивка

Всеизвестно е, че настроението се отразява върху лицето, Но правилото действа и в обратна посока - ако се усмихвате, настроението ви ще се повиши. Макар тук да има известни тънкости.

Съществуват два вида усмивки: „панамериканска" (по името на авиокомпанията, чиито стюардеси се славят с дежурното показване на зъбите си) и „дюшенова" (кръстена така на своя първооткривател Гийом Дюшен). Разликата между тях е в продължителността. Истинската, дюшенова усмивка е бавна, остава задълго на устните, сякаш извира от дълбините на душата и се появява в резултат от задействането на хиляди нервни клетки в различни зони на мозъчната кора. „Панамериканската" разновидност изгрява бързо на лицето и също толкова бързо угасва. Изглежда неестествено и напомня гримаса върху муцунката на изплашена маймуна.

Необходимостта да проявяваме учтивост към делови партньори и клиенти или пък да реагираме на плоските шеги на шефа си изтощава нашите запаси от вътрешни сили. Лишена от реален повод за смях, но принудена да изпраща команди към мимическите и дихателните мускули, нервната ни система се намира в състояние на постоянно напрежение. Ето защо, ако искаме да си повишим настроението, трябва не просто механично да по-казваме зъби и венци на огледалото, а да се постараем смехът да ни дойде отвътре, като си припомним забавна ситуация или виц, например.

Ако службата ни налага да се усмихваме на хората, няма да е зле да търсим и да намираме във всеки по някакъв приятен детайл, след което да си внушаваме: „Това ми харесва!" Може да става въпрос за цвета на нечия вратовръзка, за красиви обеци или за добре подстригана коса.

                                                                            

Смехът като най-приятното и евтино лекарство

Коментари

mOn 20 May 2010 12:40:50 | #1 Затова и моят подпис е "Живей с усмивка!" :)