Петте на най-богатите хора в света

Петте на най-богатите хора в света

Добавен от

10 Feb 2010

(0 рейтинга)

Петте на най-богатите хора в света

 

Дали заради кризата или не ... тази година има много по-малко милиардери на планетата и те са намалили капиталите си значително. Спрямо статистиката за 2009 година има 793 милиардера, за разлика от предходната година, където броят им е 1125. Сред онези, които са успели да останат на челните позиции спрямо класацията за тях е налице огромен спад в богатството: общата нетна стойност за тази година в списъка е 2,4 трилиона долара, докато през 2008 сумата е била 4,4 трилиона. Което означава, че за последните 12 месеца милионерите са претърпели загуби от 18 млрд. долара.

 

Истина, лъжа или просто съвпадение, най-много милиардери са родени под знака на дева. Това проучване е дело на списание „Форбс”, което твърди, че 12% от милиардерите са Деви. В списъка на най-състоятелните хора под този знак са двама бизнесмени сред най-големите богаташи в света: инвеститорът Уорън Бъфет, който е вторият по състояние в света, и основателят на компанията Оракъл (Oracle) Лари Елисън.

 

1.   Бил Гейтс (40 милиарда)

 

Той е американски програмист и бизнесмен, съосновател на компанията „Майкрософт“. Днес притежава около 1,1 милиарда от акциите ѝ, което се равнява на около 41 милиарда американски долара и е около 10% от основния капитал на фирмата. Бил Гейтс и съпругата му – Мелинда Гейтс са съоснователи на най-голямата прозрачност експлоатирани частна фондация в света - фондация "Гейтс" или B & MGF.

 

2.   Уорън Бъфет (37 милиара)

 

 

Той е американски инвеститор, бизнесмен и филантроп. Считан за най-великия инвеститор в историята на модерните финансови пазари. Бъфет е главен изпълнителен директор и най-голям акционер на Бъркшър Хатауей. На 5 март 2008 г. списание Форбс го класира като най-богатия човек на света. Но за 2009 г. Уорън Бъфет падна на второ място с 37 млрд. долара, след като загуби 25 млрд. долара през последната година.

 

3.            Карлос Селим Хелу (35 милиарда)

Той е мексикански инженер, бизнесмен и филантроп до голяма степен се съсредоточи върху телекомуникациите индустрия. В момента той е трети-богатият човек в света с нетна стойност от около US $ 35 милиарда през неговите участия. Той бе в състояние да съберат пари за телекомуникационна компания чрез закупуване на акредитиви. Той контролира Telmex, Telcel и América Móvil компании.

 

4.            Лорънс Елисън (22.5 милиарда)

 

Лари е американски предприемач, съосновател и главен изпълнителен директор на Oracle Corporation мултинационална корпорация компютърна технология, която е специализирана в разработването и маркетинга на продукти, бизнес софтуер - най-вече системи за управление на бази данни. До 2007 г. Oracle е третият по големина софтуер по приходи, след Microsoft и IBM. От 2010 г. Лари Елисън, основателят на Oracle Corporation. Елисън е известен със своя разточителен начин на живот.

 

5. Ингвар Кампард (22 милиарда)

 

 

 

 

Той е собственик и президент на IKEA и е петият по приходи милионер в света. Днес компанията му е една от най-големите частни и преуспяващи групировки в света. IKEA разполага с над 200 магазина в 31 страни. Само служителите на Ингвар Кампрад са над 75 000 души, а продажбите му годишно надхвърлят зашеметяващите 12 милиарда долара.

Петте на най-богатите хора в света

Коментари